Tour of California: Dibben zegeviert in Big Bear Lake; Bennett naar leiding

De Nieuw-Zeelander van LottoNL - Jumbo neemt de leiderstrui over van Rafal Majka.

Tour of California: Dibben zegeviert in Big Bear Lake; Bennett naar leiding
  • Rafal Majka Rafal Majka

George Bennett heeft een goede optie op de eindzege in de Amgen Tour of California genomen. In de tijdrit rondom Big Bear Lake wordt de Nieuw-Zeelandse klassementstroef van LottoNL - Jumbo vierde, wat ruimschoots genoeg blijkt om de gele trui van Rafal Majka over te nemen. De winst in individuele tijdrit is voor Jonathan Dibben (Team Sky).

Filippo Ganna is verantwoordelijk voor de eerste richttijd van de dag. Gerenommeerde hardrijders als Taylor Phinney en Maciej Bodnar komen niet aan de tijd van de twintigjarige Italiaan. Maar de tijd van toptalent Ganna wordt van de tabellen geveegd zodra Jonathan Dibben over de finishlijn komt. De wereldkampioen puntenkoers van 2016 is uiteindelijk maar liefst 21 seconden sneller dan Ganna.

De tijd van de Brit zal ook door de rest van de renners niet meer worden verbroken. Dibben mag in zijn tweede jaar bij Team Sky zijn eerste overwinning bij de profs bijschrijven.

Bennett slaat toe

En dan de strijd om de eindzege. Brent Bookwalter en Andrew Talansky, die op Mount Baldy de koninginnenrit wist te winnen, lijken vooraf de aangewezen mannen om de gele leiderstrui over te nemen van Rafal Majka. De twee doen het meer dan behoorlijk, met de plaatsen twee en drie in de tijdrit, maar hun voorsprong op George Bennett is verreweg onvoldoende om de 27 jaar oude klassementsman van LottoNL - Jumbo te passeren in het klassement.

Sterker nog: de Kiwi verrast vriend, vijand en zichzelf met een tijd die slechts twee tellen langzamer is dan die van Talansky. Met nog een rit te gaan in de Ronde van Californië heeft George Bennett een op het oog relatief comfortabele voorsprong van 35 seconden op nummer twee Rafal Majka. Talansky volgt een tel later.

In de laatste etappe wachten nog drie beklimmingen alvorens het peloton afdaalt richting finishplaats Pasadena.

Foto: Cor Vos