Eindstreep: Dumoulin ongenaakbaar in tijdrit en blij met gat naar Quintana

Een streep onder het nieuws van vandaag, met de geweldige tijdrit van Tom Dumoulin.

Eindstreep: Dumoulin ongenaakbaar in tijdrit en blij met gat naar Quintana

Ook onder de superdag van Tom Dumoulin gaat een streep, met het belangrijkste nieuws van de dag.

Dumoulin stoomt naar roze met tijdritwinst 

De individuele tijdrit in de Giro d'Italia tussen Foligno en Montefalco was voor Tom Dumoulin. Hij is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Aan het eerste tussenpunt was de Nederlands kampioen tegen de klok ruim de snelste met 10'22". 29 seconden sneller dan Bauke Mollema en Pinot bijvoorbeeld en 48 seconden voorgift op Quintana.

Tom Dumoulin op het podium in Montefalco.

De tijdrit van Steven Kruijswijk viel wat tegen, met 53'20" op de tabellen. Dumoulin ging door waar hij mee bezig was: een minuut en 24 seconden was hij sneller dan Mollema een het tweede meetpunt, Pinot verloor een minuut en 42 seconden, Quintana gaf twee minuten en 9 seconden toe.

'Voelde me niet super tijdens tijdrit'

Zijn tijdritzege stemde de Nederlands kampioen tijdrijden natuurlijk uitermate tevreden. "2 minuten en 53 seconden naar Nairo Quintana is een mooi gat", beantwoordde hij de eerste vraag van Sporza-journalist Renaat Schotte of het tijdsverschil naar verwachting was.

"Ik ben daar echt heel blij mee", ging Dumoulin verder. "Ik heb gewoon een heel goede tijdrit gereden, dat blijkt. Dat de tijdsverschillen zo groot zouden zijn aan de streep, daar kon ik alleen maar op hopen."

De eerste concurrent voor het algemeen klassement die volgde na de Nederlander was Vincenzo Nibali, die twee minuten en zeven seconden toegaf. Toch kijkt Dumoulin het meest naar Quintana, de nummer twee van het klassement op 2'23". "Hij moet zeker tijd terug gaan pakken, en veel tijd. Maar zoals we op Blockhaus hebben gezien: hij is zeker de betere klimmer. Ik verwacht dat hij na een paar dagen achter elkaar klimmen zeker beter gaat zijn. Dan is het aan mij om de schade te beperken."

Was het zijn beste tijdrit ooit? "Nee, dat denk ik niet. Om heel eerlijk te zijn: ik voelde me niet super tijdens de tijdrit. Maar de laatste keren dat ik me niet super voelde in een tijdrit, gaf ik het telkens wat op. Dat deed ik nu niet. Ik heb niet naar mijn wattage gekeken, maar gewoon geramd naar de finish."

Majka slaat slag in eerste bergrit Californië

Rafal Majka won een knotsgekke tweede etappe in de Ronde van Californië. Op Mount Hamilton, met haar top op bijna 50 kilometer van de streep, trok Team LottoNL-Jumbo alle registers open. George Bennett viel uiteindelijk aan en kreeg met Ian Boswell (Team Sky), Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) en Lachlan Morton (Dimension Data) drie andere favorieten mee.

In de afdaling richting de finale een nare valpartij voor Toms Skujins. De Let van Cannondale-Drapac viel daarbij op het hoofd en stapte volledig gedesoriënteerd weer op zijn fiets. Even later gaf hij er toch, op aanraden van zijn ploegleiding, de brui aan.

De vier favorieten op kop bouwden een minuut voorsprong uit op de groep achtervolgers. Het kwartet streed dan ook om de ritzege. Morton viel bij het ingaan van de laatste kilometer aan, maar Majka volgde simpel. Ook op de volgende versnelling van Bennett reageerde de Pool met overmacht, waarna hij de sprint won.

Foto's: Cor Vos