Ronde van Californië: LottoNL-Jumbo zet ronde op zijn kop, maar Majka wint

De Pools kampioen bleek de sterkste in San José.

Ronde van Californië: LottoNL-Jumbo zet ronde op zijn kop, maar Majka wint

Rafal Majka won een knotsgekke tweede etappe in de Ronde van Californië.

Nadat Marcel Kittel voor Quick-Step Floors de eerste rit in de Amerikaanse koers won - voor het eerst was het een wedstrijd in de WorldTour - was het in de tweede etappe wellicht de beurt aan de klimmers.

Een groep van zes vluchters, met daarbij Danny van Poppel, pakte een aantal minuten op het peloton. Bergop bleken Daniel Jaramillo en Toms Skujins vooraan de besten, waarna de Let solo nog een aantal kilometers aflegde.

Lange strijd

Daarachter was het Team LottoNL-Jumbo dat op Mount Hamilton, met haar top op bijna 50 kilometer van de streep, alle registers open trok. George Bennett viel uiteindelijk aan en kreeg met Ian Boswell (Team Sky), Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) en Lachlan Morton (Dimension Data) drie andere favorieten mee.

In de afdaling richting de finale een nare valpartij voor Toms Skujins. De Let van Cannondale-Drapac viel daarbij op het hoofd en stapte volledig gedesoriënteerd weer op zijn fiets. Even later gaf hij er toch, op aanraden van zijn ploegleiding, de brui aan.

De vier favorieten op kop bouwden een minuut voorsprong uit op de groep achtervolgers. Het kwartet streed dan ook om de ritzege. Morton viel bij het ingaan van de laatste kilometer aan, maar Majka volgde simpel. Ook op de volgende versnelling van Bennett reageerde de Pool met overmacht, waarna hij de sprint won.

Foto: Cor Vos