Giro d'Italia vandaag: 8 | Molfetta - Peschici | 189 kilometer

Wieler Revue bespreekt de achtste etappe van de Giro d'Italia.

Giro d'Italia vandaag: 8 | Molfetta - Peschici | 189 kilometer

Eén dag voor de loodzware klim naar Blockhaus, wacht de renners een heuvelachtig parkoers waar in feite alles op kan gebeuren. Met een finish in Peschici, op een steil slotklimmetje, lijkt het erop dat de sterke mannen hun kracht gaan laten zien. Maar het zou evengoed een vluchter kunnen worden. Wie het ook wordt, Wieler Revue blikt vooruit op de achtste etappe van de Giro d'Italia!

Streek

Vanuit de kustplaats Molfetta volgt de Giro-karavaan de kustlijn van de regio Apulië en passeert na 30 kilometer Barletta, Dit was tijdens de kruistochten een belangrijke uitvalshaven voor de kruisridders. Na veertig kilometer passeren ze Margherita di Savoia, waar in 2014 Cavendish een Giro-etappe won voor Viviani. De plaats is vooral bekend om zijn zoutvlakten in de omgeving waar tientallen vogelsoorten zoals flamingo’s en aalscholvers hun habitat hebben.

Het mooiste natuurgebied komt vandaag in de finale, want de finish Peschici ligt in het 120 hectare grote nationaal park van Gargano met vele natuurreservaten en excursiemogelijkheden te voet of per fiets. In het park liggen achttien gemeenten waaronder San Giovanni Rotondo waar broeder Padre Pio vorige eeuw in het kapucijnenklooster leefde. Hij werd in 2002 heilig verklaard en in 2004 werd ter zijner ere een in tien jaar gebouwde kerk ingewijd met een binnen oppervlakte van zesduizend vierkante meter, een ontwerp van architect Renzo Piano. Voorts herbergt het nationaal park het kasteel Monte Sant’Angelo, van Longobarden-oorsprong, maar uitgebreid door de Noormannen en door de heersers van Aragon.

De renners gaan langs de kust door de vissersplaats Vieste naar de kustplaats Peschici met ook daar een Noormannenkasteel en net buiten de bebouwde kom een prehistorische grot.

Parkoers

In de laatste dertien kilometer van de etappe zijn er enkele puisten die aanvallers zullen inspireren. Eerdere winnaars hier tonen het geschikte type renner voor deze aankomst: Di Luca (2000) en Pellizotti (2006) als winnaar van een langgerekte en uiteengeslagen groep. Alleen de in 2008 solo winnende Matteo Priamo is een vreemde eend in de bijt als overblijver van een vroege vlucht.

De drie winnaars kenden wel allen dopingproblemen, al zijn ze bij de betrokken zeges niet betrapt. Met de hedendaagse controles hebben we meer vertrouwen om vandaag de eerste onbesproken winnaar in Peschici te krijgen: Bauke Mollema?

Favorieten

Voor vandaag kunnen we een scala aan mogelijke ritwinnaars opschrijven. De aankomst in Peschici is lastig, maar tegelijkertijd zou een sterke sprinter kunnen overleven op de heuvelachtige wegen rondom de finishplaats. 

Het Cannondale-duo Tom-Jelte Slagter en Davide Formolo kan hoge ogen gooien vanmiddag. Beide zijn ze sterk op aankomsten zoals deze. De grootste kans op ritwinst lijkt in de vlucht van de dag te zitten, maar deze twee kunnen ook een goede uitslag rijden als het op een massasprint aankomt. 

Bij Quick-Step moeten we zéker rozetruidrager Bob Jungels noteren. Hij heeft vorig jaar al bewezen een sterke aankomst in de benen te hebben. Ook heeft de Luxemburger al drie top tien-plaatsen in de pocket. Ook de nummer drie van het algemeen klassement, Adam Yates, verteert dergelijke etappes altijd erg goed, getuige zijn winst in de Clasica San Sebastian in 2015. En natuurlijk mogen we Vincenzo Nibali en Nairo Quintana ook niet vergeten.

Bij LottoNL-Jumbo rijdt Enrico Battaglin rond. De Italiaan rijdt in de luwte van de grote namen een goede ronde. Met een zesde en een zevende plek in respectievelijk etappe 2 en 7, heeft Battaglin zijn vormpeil al bewezen. Tel daarbij op dat een heuvelachtige parcours als dit wel zijn ding is en je hebt met de tweevoudig Giro-etappewinnaar een hele goeie voor in je poule. 

Wie hebben we verder nog voor de ritwinst vandaag? Dylan Theuns heeft nog niet veel laten zien in deze Giro, maar drie weken geleden imponeerde hij op de Muur van Hoei door derde te worden in de Waalse Pijl. De finishstraat van vanmiddag is iets minder steil, maar net zo lang en de kilometers ervoor zijn vergelijkbaar met het circuitje rondom Hoei. Schrijf deze jonge Belg dus ook maar op. 

Als we dan naar de Nederlanders gaan kijken, komen we natuurlijk al snel uit bij de klassementsmannen. Bauke Mollema heeft al aangegeven dat deze finish hem wel moet liggen. Voor Tom Dumoulin geldt in principe hetzelfde. Hij voelt zich al de hele week sterk en dus is er een grote kans dat we hem met de Sunwebploeg van voren zien. De benen van Steven Kruijswijk zijn vooralsnog wat minder, mede door de valpartij aan de voet van de Etna. Voor hem zal het dus vooral aanklampen en geen tijd verliezen zijn. 

Overige namen? Wilco KeldermanRui CostaLuka MezgecBen HermansGiulio CicconeEnrico Gasparotto.

Wieler Revue tipt Tom Dumoulin.

Prijsvraag

Wil je kans maken op een wieler-t-shirt van Cycling Lifestyle? Voorspel dan nu de winnaar op onze Facebook-pagina! Uit de winnaars wordt een kortingscode geloot die recht geeft op een gratis t-shirt van Cycling Lifestyle.

Bekijk de startlijst hier.

Deze prijs (een cycling t-shirt van Cycology of The Vandal naar keuze) wordt beschikbaar gesteld door www.cyclinglifestyle.nl. De grootste en mooiste collectie cycling t-shirts en fietscadeaus!

Foto's: Giro d'Italia, Cor Vos