HomeNieuwsGiro d'Italia vandaag: 6 | Reggio Calabria-Terme Luigiane | 217 kilometer

Giro d’Italia vandaag: 6 | Reggio Calabria-Terme Luigiane | 217 kilometer

Wie beschikt er over het beste eindschot bergop?

De eilanden liggen achter ons, we trekken het vasteland in! Dat doen we via Reggio Calabria, dat voor Italië de poort naar het noorden betekent. Draaien, keren. Op en af. Dat is wat er vandaag gaat gebeuren. Een typische Giro-etappe met een prachtig einde aan de thermen van Luigiane. Wie volgt Stefano Garzelli op?

Streek

De oversteek van Messina naar Reggio Calabrië kan ooit over een al geplande brug. Na tientallen jaren van overleg en besluitvorming is in 2011 een project goedgekeurd met twee hoge torens van bijna 400 meter hoogte en een centraal deel van ruim drie kilometer met zes rijbanen en twee treinsporen. Onder de bezuinigende regering van Monti werd in 2012 de uitvoeringsfase stil gelegd. In september 2016 blies ex-premier Renzi de brug weer nieuw leven in, maar nu hij weg is weet niemand wanneer het werk begint. 

Hoe dan ook de eerste etappe op het Italiaanse vasteland start in Reggio Calabrië. De rit met finish in Terme Luigiane wijkt alleen in de eerste helft af van de kustlijn, als de renners twee klimmen moeten nemen. Daarna zijn de wegen vlak totdat de laatste dertig zeer heuvelachtige kilometers een serieuze koers mogelijk maken.

Finishplaats Luigiane is bekend om zijn kuuroorden met zwavelbaden. Het is het oudste en meest bekende kuuroord van de regio Calabrië, waar deze Giro-etappe zich afspeelt. Het oudste document dat de heilzame werking met water uit het riviertje de Bagni beschrijft, dateert van 1446. De eerste gedrukte verhandeling komt van dokter Pagano halverwege de negentiende eeuw.

Ook in de zesde rit wordt de kustlijn gevolgd.

Parkoers

Het is al de achtste etappestart in Reggio, de meest tot de verbeelding sprekende was in 2005. Met een proloog van iets meer dan één kilometer over de boulevard van Reggio opende de Giro in de avonduren spectaculair. Sprinter Cipollini viel tevens op: hij verscheen in zijn transparante bodysuit, de Australiër
Brett Lancaster won.

Naar verwachting komt het in Terme Luigiane tot een sprint, maar niet van het compacte peloton vanwege de laatste dertig zeer heuvelachtige kilometers en de tot de finish stijgende weg. De winnaar zal snel en sterk moeten zijn zoals eerder hier Dmitriy Konychev (1993), Maurizio Fondriest (1995), Laurent Jalabert (1999) en Stefano Garzelli (2003).

Een recept voor een mooie finale.

De finale is zeer bochtig en heuvelachtig. Haarspeldbochten, tunnels en daarna in een rechte lijn richting de zwavelbaden. In de laatste kilometer liggen stukken van 10%. Dat wordt smullen.

Spektakel!

Favorieten

Een echte Giro-aankomst. Had Diego Ulissi deel uitgemaakt van dit peloton, was hij torenhoge topfavoriet. Maar de Italiaan van UAE Team Emirates is er niet bij, dus moeten we zoeken naar andere namen. Winnaar van gisteren Fernando Gaviria kan meer dan sprinten alleen. We zullen vandaag wel weten of het te zwaar is of niet voor de Colombiaan.

Kan hij er vandaag nog een vinger bij opsteken?

Een naam die gelijk uit de koker van favorieten komt wanneer je dit profiel ziet is Enrico Gasparotto. De vraag is echter of hij niet te veel moet knechten voor Vincenzo Nibali. Eén ding is zeker: mocht Gaspa winnen, draagt hij de zege op aan de overleden Michele Scarponi.

Er zijn meer kapers op de kust. In dergelijke etappes moeten we toch vooral kijken naar de mannen voor de Ardennenklassiekers en snelle klassementsrenners. Wat betreft de klassiekers komen we uit op de volgende namen: Enrico BattaglinRui CostaDavide FormoloNathan HaasDylan Teuns en Davide Villella en Michael Woods. En kan Tom-Jelte Slagter nog eens wat laten zien?

Cannondale-Drapac heeft met Formolo, Villella en Woods drie favorieten voor de dagzege.

Er zijn ook genoeg renners die een goed klassement kunnen rijden, die ook in dergelijke wedstrijden zouden kunnen winnen. Roze trui Bob Jungels kan het, maar ook Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Vincenzo Nibali, Thibaut PinotGeraint Thomas en Adam Yates.

Genoeg kanshebbers, temeer omdat de favorieten elkaar bergop nog niet hebben getest.

Wieler Revue tipt Michael Woods als winnaar.

Prijsvraag

Wil je kans maken op een wieler t-shirt van Cycling Lifestyle? Voorspel dan nu de winnaar op onze Facebook-pagina! Uit de winnaars wordt een kortingscode geloot die recht geeft op een gratis t-shirt van Cycling Lifestyle.

Bekijk de startlijst hier.

Deze prijs (een cycling t-shirt van Cycology of The Vandal naar keuze) wordt beschikbaar gesteld door www.cyclinglifestyle.nl. De grootste en mooiste collectie cycling t-shirts en fietscadeaus!

Foto’s: Cor Vos, Giro d’Italia

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wout van Aert onder de indruk van aanval Skujins op Berendries: ‘Die was beangstigend sterk, ja’

Met een brede lach deed Van Aert na afloop zijn verhaal bij Sporza. Hij...

Tratnik spreekt van grootste zege in loopbaan: ‘Of mijn rol nu verandert, moet je aan de ploegleiding vragen, haha’

Na afloop deed de Sloveen zijn verhaal in gesprek met Sporza. "Ja, ik ben...

Verrassende Jan Tratnik wint Omloop het Nieuwsblad na knotsgekke finale

Omstreeks 11.00 uur werd in Gent het startschot gegeven van de allereerste voorjaarsklassieker. Een...

Benieuwd naar het wielerpoolteam van oud-topper? Tom Boonen kiest voor deze renners (en eentje ervan is familie…)

Met Omloop Het Nieuwsblad start het wielerseizoen 2024 écht. En dus zijn ook veel...

Meer zoals dit

Wout van Aert onder de indruk van aanval Skujins op Berendries: ‘Die was beangstigend sterk, ja’

Met een brede lach deed Van Aert na afloop zijn verhaal bij Sporza. Hij...

Tratnik spreekt van grootste zege in loopbaan: ‘Of mijn rol nu verandert, moet je aan de ploegleiding vragen, haha’

Na afloop deed de Sloveen zijn verhaal in gesprek met Sporza. "Ja, ik ben...

Verrassende Jan Tratnik wint Omloop het Nieuwsblad na knotsgekke finale

Omstreeks 11.00 uur werd in Gent het startschot gegeven van de allereerste voorjaarsklassieker. Een...