HomeNieuwsGiro d'Italia vandaag: 4 | Cefalù - Etna | 181 kilometer

Giro d’Italia vandaag: 4 | Cefalù – Etna | 181 kilometer

Wie zijn de kanshebbers in de eerste grote bergrit van de honderdste Giro d'Italia?

Na de grote oversteek naar Sicilië zijn de renners zich nu aan het voorbereiden op de eerste grote bergrit van de Giro. Vandaag beklimt het peloton een actieve vulkaan. Terwijl we hopen dat de Etna rustig blijft verwachten we wel een eerste aardverschuiving in het klassement.

Streek

De Giro-karavaan is na een oversteek aangekomen op het tweede grote Italiaanse eiland, de tweede regio ook, Sicilië, voor een belangrijke etappe met aankomst op de Etna. Cefalù, gelegen aan de noordkust van Sicilië, was al drie keer startplaats van een Giro-etappe, voor het laatst in 2008. In het centrum herkennen we in de kathedraal de verschillende invloedssferen waaraan Sicilië door de eeuwen heen onderhevig is geweest. De 12de eeuwse Noormannen-leider Ruggero II gaf opdracht tot de bouw van de kathedraal en binnen zien we prachtig byzantijns mozaïek met in goud gegraveerde Griekse en Latijnse teksten.

Na vijftig kilometer gaan de renners het binnenland in om maar liefst dertig kilometer te klimmen naar de kleine bergpas van de dode vrouw, la portella femmina morta , die daar op de bergpas van 1524 meter hoogte gevonden is, zo vertelt een overlevering. Na een afdaling en veertig kilometer heuvelachtig terrein begint de klim naar de nog actieve vulkaan Etna.

De renners koersen tot 1.900 meter hoogte naar Rifugio Sapienza, van waaruit een lift je 700 meter hoger kan brengen. Nog eens 700 meter hoger is de top van de Etna, de grootste vulkaan van Europa met een oppervlak van 1.250 vierkante kilometer.

Parkoers

In 2011 won Contador hier groots, maar de overwinning werd hem later via de groene tafel alsnog afgenomen vanwege dopingproblemen in de Tour 2010. Officieel staat de zege op naam van José Rujano. Vandaag rijden de renners over een deels andere, iets kortere en dus steilere weg naar dezelfde finish, Rifugio Sapienza. De slotklim is ruim 17 kilometer bergop tegen een gemiddeld hellingspercentage van bijna zeven procent met een piek halfweg van twaalf procent.

Vandaag blijkt de voorbereiding en de vorm van de eindfavorieten, zijn er kleppers die tijd verspelen? Dumoulin, Kruijswijk, Mollema, laat je zien tegen Quintana, Pinot, Thomas, Landa, en Nibali. De laatste zal in zijn eigen geboortestreek proberen toe te slaan.

Favorieten

Vandaag is het woord aan de klassementsrenners! Of gaat er een vluchter met de bloemen vandoor?

Zien we weer een juichende Ciccone?

Als we met het laatste scenario beginnen kunnen we een heel blik renners opentrekken. Wat te denken van Giulio Ciccone? Bardiani – CSF kan wel een succesje gebruiken na de postieve plas van Stefano Pirazzi en Niccola Ruffoni en Ciccone is daar misschien wel de uitgewezen man voor. Vorig jaar was de Italiaan al succesvol toen hij de lastige rit naar Sestola solo wist te winnen. Lukt het hem dit jaar weer?

Sergey Firsanov (Gazprom – Rusvelo) en zijn ploeggenoot Alexander Foliforov zijn ook figuren om in de gaten te houden. Beiden heren hebben, net als Ciccone, al negen minuten achterstand op de klassementsrenners. Een gevaar voor het klassement zijn ze dus al niet echt meer. Als ze de ruimte krijgen van de grote tenoren kunnen ze op een goede dag zomaar toeslaan. En dat geldt voor een hoop vluchters.

Foliforov won vorig jaar de klimtijdrit naar Alpe di Siusi.

En dan de klassementsrenners. Van de grote tenoren maakte Nairo Quintana de meeste indruk dit seizoen. De Colombiaan van Movistar won dit jaar al de Tirreno – Adriatico en de Ronde van Valencia. Extra indrukwekkend waren zijn overwinningen in de ritten met aankomst bergop. Ook de Etna lijkt hem als gegoten te liggen. 

Dat kunnen we overigens ook zeggen van Vincenzo Nibali, temeer daar de Etna onderdeel uitmaakt van één van de vaste trainingsrondjes van de Haai van Messina. Aan parkoerskennis geen gebrek, lijkt ons. Kan de renner van Bahrain Merida voor het eigen Siciliaanse publiek een gooi naar de ritzege doen?

Net als in 2011 mag Nibali rekenen op veel publieke belangstelling op zijn thuiseiland.

Toch moeten we ook de rest van de klassementsmannen zeker niet vergeten. Thibaut Pinot (FDJ) maakte onlangs in de Tour of the Alps zeker geen slechte indruk en moet vandaag ook met de besten mee naar boven kunnen. Het Sky-duo Mikel Landa en Geraint Thomas was ook al indrukwekkend in de Alpenronde. Zijn er te veel kapiteins op het schip of kunnen de heren gebruik maken van elkaars aanwezigheid?

Vlak daarachter in de pikorde komen de Nederlandse klassementsrenners. Bauke Mollema (Trek – Segafredo), Tom Dumoulin (Team Sunweb) en Steven Kruijswijk (LottoNL – Jumbo) hebben nog geen noemenswaardige achterstand opgelopen en dus zullen de anderen hen angstvallig in de gaten houden. 

Overige namen om op te letten: Ilnur Zakarin, Adam Yates, Domenico Pozzovivo, Tejay Van Garderen, Davide Formolo, Felix Grosschartner, Davide Vilella Pierre Rolland, Omar Fraile, Igor Antón en Paolo Tiralongo.

Wieler Revue tipt vandaag Giulio Ciccone als winnaar.

Prijsvraag

Wil je kans maken op een wieler t-shirt van Cycling Lifestyle? Voorspel dan nu de winnaar op onze Facebook-pagina! Uit de winnaars wordt een kortingscode geloot die recht geeft op een gratis t-shirt van Cycling Lifestyle.

Bekijk de startlijst hier.

Deze prijs (een cycling t-shirt van Cycology of The Vandal naar keuze) wordt beschikbaar gesteld door www.cyclinglifestyle.nl. De grootste en mooiste collectie cycling t-shirts en fietscadeaus!

Foto’s: Cor Vos, Giro d’Italia

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...