Hayman: 'Hoop finale van Roubaix te rijden'

Mathew Hayman spreekt in aanloop naar Parijs-Roubaix.

Hayman: 'Hoop finale van Roubaix te rijden'

Mathew Hayman, vorig jaar winnaar van Parijs-Roubaix, hoopt er dit jaar bij te zitten in de finale.

Dat vertelde de Australiër aan Cyclingnews. Aankomende zondag staat hij voor het eerst in zijn leven aan de start van een wedstrijd met rugnummer 1. Won de Aussie in 2011 Parijs-Bourges, een jaar later startte hij daar niet. 

Winst in Parijs-Roubaix, na een geweldige finale, leverde Hayman (inmiddels 38 jaar) zijn tweede zege in zijn carrière op. Kan hij dat dit jaar herhalen? Net als vorig jaar was zijn voorbereiding niet optimaal.

Mathew Hayman versloeg vorig jaar Tom Boonen op de piste van Roubaix.

"Vorig jaar was mijn opbouw naar Roubaix anders dan dit jaar", aldus Hayman. "Mijn voorbereiding werd uitgesteld, omdat mijn vrouw en ik een tweeling kregen in januari. Ik kon naar geen enkel trainingskamp."

'Cijfer mezelf ook graag weg'

Met Luke Durbridge en Jens Keukeleire heeft Orica-Scott twee andere troeven die een goed voorjaar reden. "We hebben nog geen meeting gehad over de tactiek. Ik hoop zelf gewoon in de finale te zitten. Als ik niet voor mezelf rijd, cijfer ik me graag weg."

"Tussen Compiègne en Roubaix kan er een hoop gebeuren", gaat de ervaren rot verder. "Maar het is voorlopig nog niet nodig om te beslissen wie de leider is."

Vlaanderen vs. Roubaix

Heyman werd 91ste in de Ronde van Vlaanderen. Maar Parijs-Roubaix ligt de Australiër naar eigen zeggen beter. "De nieuwe finish in Vlaanderen is te zwaar. De focus ligt zeker meer op Roubaix, het vergt een andere koersstijl."

Hayman verklaart zich nader. "Als je geen favoriet bent in Roubaix, kun je gewoon meedoen om de knikkers. Renners geloven in Parijs-Roubaix meer in hun kansen. Roubaix ligt me beter dan Vlaanderen, hoeveel ik ook van Vlaanderen houd. Roubaix ligt me beter omdat het zo vlak is - en ik zo groot ben."

Foto's: Cor Vos