Retro: Adrie van der Poel wint Ronde van Vlaanderen in 1986

In de rubriek Retro blikken we terug op de Ronde van Vlaanderen van 1986, gewonnen door Adrie van der Poel.

Retro: Adrie van der Poel wint Ronde van Vlaanderen in 1986

In de rubriek 'Retro' blikken we iedere dag terug op wat zich in het verleden afspeelde op de dag waarop we nu zijn. Deze keer gaan we terug naar het jaar 1986, waarin Adrie van der Poel de Ronde van Vlaanderen won.

Al vroeg in de finale, op de Koppenberg, breekt het peloton uit elkaar als Eric Vanderaerden op de pas ingevoerde Paterberg even voorop gaat rijden. Op de Koppenberg moeten alle renners vanaf positie tien van de fiets, na een valpartij in de voorste regionen.

Na de Koppenberg komt een groep los waarin onder meer Johan van der Velde samen met Eddy Planckaert en Vanderaerden van Panasonic zitten. Van der Velde speelt meesterknecht, maar kan er niet voor zorgen dat de groep van zeven renners weg blijft. Op de Muur van Geraardsbergen versnelt Steve Bauer. 

De Canadees krijgt na de Bosberg, op weg naar Meerbeke, een inzinking en verspeelt een voorsprong van veertig seconden. Een drietal komt aansluiten. Sean Kelly, dan de topfavoriet, Flup Vandenbrande en Adrie van der Poel. Kelly gaat de sprint in Meerbeke vanaf de kop aan, maar het is Van der Poel die voor Kwantum-Decosol met de zege gaat lopen. 

Foto: Cor Vos