HomeNieuwsDwars door West-Vlaanderen: eerste editie prooi voor Van Emden

Dwars door West-Vlaanderen: eerste editie prooi voor Van Emden

De eerste uitgave van Dwars door West-Vlaanderen ging naar Jos van Emden. De renner van Team LottoNL-Jumbo klopte Silvan...

De eerste uitgave van Dwars door West-Vlaanderen ging naar Jos van Emden. De renner van Team LottoNL-Jumbo klopte Silvan Dillier.

Het was even wennen: de Driedaagse van West-Vlaanderen was opgedoekt. Nou ja, opgedoekt: de ronde was overgegaan in een eendagswedstrijd. Ze werd omgedoopt tot ‘Dwars door West-Vlaanderen Johan Museeuw Classic’. Met, zoals de naam het deed vermoeden, een 200 kilometer lang parkoers door West-Vlaanderen. Van Nieuwpoort naar Ichtegem, twee bekende plekken voor de vroegere Driedaagse.

De nieuwbakken eendagskoers maakte gelijk deel uit van de Napoleon Games Cycling Cup, een Belgisch regelmatigheidsklassement van eendagswedstrijden. De eerste ‘manche’ in de Napoleon Games Cycling Cup was Le Samyn. De winst in die wedstrijd ging afgelopen woensdag naar Guillaume van Keirsbulck, voor zijn nieuwe werkgever Wanty-Groupe Gobert.

Wind verscheurt peloton

Zware omstandigheden: harde wind, koud en nat weer. Dat zorgde voor een selectieve koers, ondanks de nagenoeg vlakke wegen in de Vlaamse wedstrijd. Een twintigtal renners werkte zich naar de kop van de koers na twee uur wedstrijd. Daarbij vier renners van Team LottoNL-Jumbo en drie renners van Roompot-Nederlandse Loterij aanwezig.

Op negentig kilometer van de meet kwam alles weer samen. Vervolgens was het de beurt aan een groep van zes renners om even het mooie weer te maken. Door de aanhoudende wind brak de tweede groep in stukken. Uiteindelijk vormde zich een voorste groep van opnieuw twintig renners. Daaruit reden weer acht renners weg. Erbij waren onder meer Twan Castelijns en Jos van Emden (Team LottoNL-Jumbo), Elmar Reinders (Roompot-Nederlandse Loterij) en Jan-Willem van Schip (Delta Cycling).

Met Silvan Dillier (BMC Racing Team), Jens Debusschere (Lotto Soudal), Guillaume van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert) en Lasse Norman Hansen (Aqua Blue Sport) waren ook de andere namen geen onbekenden. In de voorlaatste plaatselijke ronde van 12,5 kilometer versnelden Van Emden en Dillier. Het duo reed snel ver weg van de andere zes. Hansen probeerde solo nog het gat te dichten op de twee koplopers, maar dat lukte niet. Van Emden speelde het finalespel goed. Hij versloeg de Zwitser in een sprint-à-deux. Het is de derde seizoenszege voor de Nederlandse ploeg.

Foto’s: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Column | Ik ga al een hele tijd met alle nepbeesten die ik tegenkom op de foto en het is inmiddels een bonte verzameling

Elke gek z'n gebrek. Mathieu van der Poel gaat helemaal op in Fortnite en...

5 Redenen waarmee je je vriendin/vrouw kunt overhalen om ook te gaan fietsen

We kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen, maar er zij nog steeds mensen die...

10 Keer ‘haarspeldporno’: zet deze klimmen maar op je bucketlist! 

Dit zijn tien prachtige plaatjes en tegelijkertijd ook tien dikke tips om zelf op te fietsen. Welke van deze wil jij het liefst bedwingen?

Meer zoals dit

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Dylan Teuns per direct naar Israel-Premier Tech: ‘Vertrouwensbreukje met Bahrein maar ook UCI-punten van belang’

Dylan Teuns is niet langer renner van Bahrein-Victorious. In onderling overleg met het management...

Tim Merlier over transfer naar Soudal – Quick Step: ‘Een droomkeuze, terwijl het bij Alpecin-Deceuninck financieel niet liep zoals ik hoopte’

Tim Merlier stapt volgend seizoen over naar het Soudal-Quick Step van Patrick Lefevere. Geen...