Dwars door West-Vlaanderen: eerste editie prooi voor Van Emden

De eerste uitgave van Dwars door West-Vlaanderen ging naar Jos van Emden. De renner van Team LottoNL-Jumbo klopte Silvan...

Dwars door West-Vlaanderen: eerste editie prooi voor Van Emden
  • Jos van Emden Jos van Emden

De eerste uitgave van Dwars door West-Vlaanderen ging naar Jos van Emden. De renner van Team LottoNL-Jumbo klopte Silvan Dillier.

Het was even wennen: de Driedaagse van West-Vlaanderen was opgedoekt. Nou ja, opgedoekt: de ronde was overgegaan in een eendagswedstrijd. Ze werd omgedoopt tot 'Dwars door West-Vlaanderen Johan Museeuw Classic'. Met, zoals de naam het deed vermoeden, een 200 kilometer lang parkoers door West-Vlaanderen. Van Nieuwpoort naar Ichtegem, twee bekende plekken voor de vroegere Driedaagse.

De nieuwbakken eendagskoers maakte gelijk deel uit van de Napoleon Games Cycling Cup, een Belgisch regelmatigheidsklassement van eendagswedstrijden. De eerste 'manche' in de Napoleon Games Cycling Cup was Le Samyn. De winst in die wedstrijd ging afgelopen woensdag naar Guillaume van Keirsbulck, voor zijn nieuwe werkgever Wanty-Groupe Gobert.

Wind verscheurt peloton

Zware omstandigheden: harde wind, koud en nat weer. Dat zorgde voor een selectieve koers, ondanks de nagenoeg vlakke wegen in de Vlaamse wedstrijd. Een twintigtal renners werkte zich naar de kop van de koers na twee uur wedstrijd. Daarbij vier renners van Team LottoNL-Jumbo en drie renners van Roompot-Nederlandse Loterij aanwezig.

Op negentig kilometer van de meet kwam alles weer samen. Vervolgens was het de beurt aan een groep van zes renners om even het mooie weer te maken. Door de aanhoudende wind brak de tweede groep in stukken. Uiteindelijk vormde zich een voorste groep van opnieuw twintig renners. Daaruit reden weer acht renners weg. Erbij waren onder meer Twan Castelijns en Jos van Emden (Team LottoNL-Jumbo), Elmar Reinders (Roompot-Nederlandse Loterij) en Jan-Willem van Schip (Delta Cycling).

Met Silvan Dillier (BMC Racing Team), Jens Debusschere (Lotto Soudal), Guillaume van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert) en Lasse Norman Hansen (Aqua Blue Sport) waren ook de andere namen geen onbekenden. In de voorlaatste plaatselijke ronde van 12,5 kilometer versnelden Van Emden en Dillier. Het duo reed snel ver weg van de andere zes. Hansen probeerde solo nog het gat te dichten op de twee koplopers, maar dat lukte niet. Van Emden speelde het finalespel goed. Hij versloeg de Zwitser in een sprint-à-deux. Het is de derde seizoenszege voor de Nederlandse ploeg.

Foto's: Cor Vos