HomeNieuwsTour Down Under: Porte onderstreept suprematie op Willunga Hill

Tour Down Under: Porte onderstreept suprematie op Willunga Hill

Richie Porte zette de koninginnenrit in de Tour Down Under naar zijn hand. Op Willunga Hill nam hij de maat van Nathan H...

Richie Porte zette de koninginnenrit in de Tour Down Under naar zijn hand. Op Willunga Hill nam hij de maat van Nathan Haas en Esteban Chaves.

Het was net als vorig jaar een Australisch feestje in Australië, wat een verrassing. Caleb Ewan was de grote man: hij won de eerste, derde en vierde etappe. Tussendoor was Richie Porte ritwinnaar op de tweede dag. Maar zijn overwinning was de belangrijkste tot nu toe. In Paracombe legde de kopman van BMC Racing Team namelijk de basis voor een eventuele eindzege.

Sinds het uitvallen van de gevallen Johan Le Bon in de eerste etappe was niemand meer afgestapt. 132 renners gingen vanuit McLaren Vale naar Willunga Hill, waar sinds jaar en dag de streep ligt in de vijfde etappe van de Tour Down Under. Met 151,5 kilometer was het gelijk de langste etappe in de Australische zesdaagse.

Leider Porte zou terugkomen op graag geziene grond. In 2014 en 2015 won de Australiër hier in het tenue van Team Sky, vorig jaar was hij opnieuw de beste voor BMC Racing Team. “Ik ken de beklimming natuurlijk goed. Maar deze keer beklim ik hem anders. Ik hoef niet aan te vallen, maar gewoon te volgen. Het gaat niet echt om de ritzege, maar om het verdedigen van de leiderstrui”, zei de winnaar in Paracombe na afloop van de vierde etappe over vandaag.

Richie Porte won de laatste drie jaar achter elkaar op Willunga Hill. Richie Porte won de laatste drie jaar achter elkaar op Willunga Hill.

Controle

BMC Racing Team nam vanaf het begin van de koers de controle op zich. Logisch, met klassementsleider Porte binnen de rangen. De eerste vluchtpoging was niet de goede, de tweede deze keer wel. Jérémy Maison kreeg William Clarke, Jack Bauer en Thomas de Gendt mee. Louter bekende namen dus voor deze editie van de Tour Down Under.

Al gauw reed het kwartet drie minuten voorsprong bij elkaar. Omdat er meerdere klassementsmannen geïnteresseerd waren in de ritwinst, gingen in het peloton onder meer Sunweb en Team Sky aan de slag. Alles op de Willunga Hill werd in gereedheid gebracht, het hoofdgerecht van de ronde zou vandaag geserveerd worden.

Plaatselijke ronde

Want Willunga Hill stond niet één, maar tweemaal op het menu. Op een twintigtal kilometer van de streep was er een eerste passage boven op Willunga Hill. Bauer had gisteren de hele dag op kop gereden, maar erg vermoeid leek hij niet. Op de eerste keer Willunga Hill trok hij samen met De Gendt zo hard door, dat het voor Clarke te hard ging. Maison kon nipt aanhaken.

In het peloton probeerde Giovanni Visconti te versnellen met Lucas Hamilton van Team Sunweb, maar ze zagen snel in dat hun poging niet zinvol was. Anderhalve minuut voorsprong voor het trio, want Ian Stannard van Team Sky ging zich op kop zetten. Dan kon het snel gaan met die voorsprong. Zeker met de hulp van Orica-Scott. De Britten en Australiërs trokken zelfs waaiers. Ook Robert Gesink leek zich te laten foppen.

Finale explosie

Bauer, De Gendt en Maison waren eraan voor de moeite, kort voor de slotklim. Het strakke tempo van Team Sky en Orica-Scott was er teveel aan voor Gorka Izagirre. De Bask van Movistar had veel last van zijn valpartij in de derde etappe. Bauer nestelde zich aan de kop van het peloton, voor Quick-Step Floors. Zij hadden met neoprof Enric Mas de nummer veertien van het klassement.

Kenny Elissonde en Sebastian Henao zetten het mes op de keel voor veel concurrenten. Er bleven met Porte, Esteban Chaves, Sergio Henao, Domenico Pozzovivo, Jay McCarthy en Rafael Valls een beperkt aantal klanten voor de ritzege over. Porte ging zelf maar eens versnellen. Bij een tweede versnelling van de Australiër was het klaar. Opnieuw was de tegenstand in geen velden of wegen te bekennen.

De laatste versnelling kwam iets vroeger dan de voorgaande jaren. Maar niemand kwam in de buurt van Porte. Hij zette de puntjes op de i, met een vijfde overwinning op rij voor de Australiërs. Nathan Haas werd tweede in een sprintje, voor Esteban Chaves. Morgen volgt een criterium in Adelaide, waar Caleb Ewan gaat proberen zes zeges in zes dagen bij elkaar te rijden voor de Aussies

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel stapt meteen op de fiets om hoofd leeg te maken

Na een hoop tumult om het incident dat plaatsvond de avond voor het wereldkampioenschap,...

Brent Van Moer over kopgroep met Taco van der Hoorn: ‘Het is altijd ambetant als hij erbij zit’

Dat Taco van der Hoorn een reputatie heeft opgebouwd als aanvaller, is al eventjes...

Blanka Kata Vas is weer terug in het veld, en wint meteen eerste cross

Vandaag was de Toi Toi Cup in Hole Vrchy in Tsjechië. Dit was de...

Lefevere reageert op INEOS-geruchten Evenepoel: ‘Als iemand in een huwelijk wordt bedrogen, dan is die betrokken persoon altijd de laatste die het weet

Ineens was daar een opvallend nieuwsbericht, dat door het gerenommeerde VeloNews in de wereld...

Meer zoals dit

Mathieu van der Poel stapt meteen op de fiets om hoofd leeg te maken

Na een hoop tumult om het incident dat plaatsvond de avond voor het wereldkampioenschap,...

Brent Van Moer over kopgroep met Taco van der Hoorn: ‘Het is altijd ambetant als hij erbij zit’

Dat Taco van der Hoorn een reputatie heeft opgebouwd als aanvaller, is al eventjes...

Blanka Kata Vas is weer terug in het veld, en wint meteen eerste cross

Vandaag was de Toi Toi Cup in Hole Vrchy in Tsjechië. Dit was de...