Tour Down Under: Ewan opent WorldTour met etappewinst in Australië

Caleb Ewan pakte vannacht de eerste WorldTour-zege van 2017. De Australiër rekende in een massasprint af met Danny van P...

Tour Down Under: Ewan opent WorldTour met etappewinst in Australië
  • Caleb Ewan Caleb Ewan

Caleb Ewan pakte vannacht de eerste WorldTour-zege van 2017. De Australiër rekende in een massasprint af met Danny van Poppel en Sam Bennett.

Om één uur 's nachts Nederlandse tijd vertrok het peloton voor de eerste etappe in de allereerste WorldTour-koers van 2017. De Tour Down Under opent sinds een aantal jaren de belangrijkste wielerkalender. Een 145 kilometer lange etappe van Unley naar Lyndoch zou het Australische bal openen. Geen rondemissen overigens in de Tour Down Under, deze maakten plaats voor jonge Australische renners.

In Adelaide was het 34 graden, maar in de Barossa-vallei ten noordoosten van Adelaide was het zelfs 41 en 42 graden. Een bakoven dus voor de renners om hun benen voor het eerst dit jaar echt te testen. De laatste dagen waren er nog twee wijzigingen gemaakt op de startlijst. Bij Team Sky verving Kenny Elissonde de zieke Owain Doull. Een eveneens zieke Brendan Canty (Cannondale-Drapac) kon ook niet starten. De Australiër maakte op de deelnemerslijst plaats voor Nieuw-Zeelander Thomas Scully.

Ewan topfavoriet

De Tour Down Under heeft verschillende sponsoren aan zich verbonden die een etappe naar zich vernoemd krijgen. De eerste etappe kreeg dan ook de naam 'Hostworks Stage 1'. 133 renners vertrokken in Unley, 19 ploegen van zeven renners vormend. Nederland keek vooral uit naar Robert Gesink, Wilco Kelderman en Tom-Jelte Slagter voor het klassement. Vandaag kon Danny van Poppel zich al in de kijker rijden, met een massasprint waarschijnlijk wachtend op het peloton in Lyndoch.

3 plaatselijke rondes moesten er worden afgelegd rond Lyndoch. De zogeheten Cockatoo Valley was het decor van een lokale ronde van 26,5 kilometer. Thuisfavoriet, tevens topfavoriet, was natuurlijk Caleb Ewan. De sprinter van Orica-Scott won met groot vertoon van macht de People's Choice Classic afgelopen zondag. De Pocket Rocket was ook vorig jaar de beste in de opener van de Tour Down Under en won erna de eerste etappe, ook met aankomst in Lyndoch. Alles wees dus op een herhaling van zetten.

Onderweg

De eerste aanvaller in de Tour Down Under was een bekende naam voor de vroege vlucht. Laurens de Vreese (Astana) zocht zijn heil in de eerste wedstrijduren. De Belg kreeg al snel een leuke voorsprong van het peloton. Dat had geen zin in een zwaar eerste uur van de koers, met temperaturen rond de veertig graden was dat begrijpelijk.

Orica-Scott nam de controle over het peloton. Het gat bedroeg dan vijf minuten. Binnen een mum van tijd dichtten de Australiërs de achterstand tot twee minuten. De Vreese mocht wel het maximaal aantal punten pakken op de enige KOM-passage van de dag. Morgen start de Belg dus in de bergtrui. Achter hem volgden op de top nog twee Belgen: Sander Armée (Lotto Soudal) en Jan Bakelants (AG2R-La Mondiale). De Vreese ging als solo koploper ook als eerste over de streep bij de tussensprint. In het peloton werd die rush interessant, aangezien de tweede en derde plaats twee respectievelijk één bonificatieseconden opleverden. Nathan Haas (Dimension Data) nam er twee mee, Simon Gerrans de resterende seconde.

Ingekort

Het Extreme Weather Protocol werd erbij gehaald, aangezien de temperaturen rond de veertig graden lagen. In plaats van drie lokale ronden, werden er twee rondes rond Lyndoch afgelegd. Dat betekende een totaal aantal kilometers van 118. Hoogstwaarschijnlijk zou het lot van de etappe toch hetzelfde blijven.

Intussen had De Vreese genoeg van zijn solo poging. De Vlaming liet zich op twintig kilometer van de meet inlopen door het peloton. Dat peloton reed aan een rustig drafje richting de finale.

Sprinten?

Want met een compact peloton ging er weinig gebeuren. Geen enkele renner die in deze hitte zichzelf onnodig wilde uitsloven op weg naar Lyndoch. Eerst lag er nog een tussensprint voor de renners te nemen. Jay McCarthy pakte drie seconden, José Gonçalves twee en Simon Gerrans opnieuw één. Jan Bakelants maakte van de vertwijfeling in het peloton na die sprint gebruik om weg te springen.

In het peloton kwam geen reactie. Adam Hansen toog dan maar in de tegenaanval. De Aussie reed niet zomaar tot bij Bakelants. In het peloton had niemand zin om te achtervolgen. De Belg nam 45 seconden. Eens in het peloton toch wat vaart kwam, was Hansen er meteen aan voor de moeite. Luke Durbridge (Orica-Scott), Jaco Venter (Dimension Data) en Tsgabu Grmay (Bahrain-Merida) brachten het peloton in een klap dichter bij Bakelants.

Het werd dus billen knijpen voor de Belg van AG2R-La Mondiale. De kleine minuut die hij opbouwde verdween als sneeuw voor de snikhete Australische zon. UAE-Abu Dhabi bepaalde het tempo in de voorlaatste kilometer. Peter Sagan trok de sprint met groot machtsvertoon aan. Caleb Ewan, Danny van Poppel en Sam Bennett gingen met drie naast elkaar de sprint aan. De Australiër bleek uiteindelijk de snelste, voor Van Poppel en Bennett.

Foto's: Cor Vos