Nys kijkt voor de eerste keer toe tijdens zijn 'eigen cross'

Op nieuwjaarsdag staat naar traditie de GP Sven Nys op het programma. De Belgische ex-veldrijder is voor de eerste keer...

Nys kijkt voor de eerste keer toe tijdens zijn 'eigen cross'

Op nieuwjaarsdag staat naar traditie de GP Sven Nys op het programma. De Belgische ex-veldrijder is voor de eerste keer supporter.

Nys, inmiddels 40 jaar, won twaalf keer zijn eigen Grote Prijs. Morgen zal hij als toeschouwer, maar ook als teammanager van Telenet-Fidea, voor het eerst langs de kant staan in Baal. "Ik vind het gewoon heel fijn dat ook zonder mij de cross blijft bestaan", zegt Nys tegen Sporza.

"Als toeschouwer zal ik me namelijk minstens even goed vermaken", aldus de tweevoudig wereldkampioen. "Maar dan zonder zelf in de modder te ploeteren", grapt Nys. "En als het zondag niet vriest, krijgen we ook een lastige cross. Water en modder zal dan alles bepalen, want de ondergrond lag er de hele week al modderig bij. De renners snakken dan ook naar een zware cross."

Van der Haar

Niet alleen voor Sven Nys is het een GP Sven Nys van 'eerste keren'. Ook voor Lars van der Haar staat er een eerste keer op het programma. Namelijk: de eerste keer in het tenue van Telenet-Fidea. "Het wordt voor mij een heel speciale dag", aldus de van Giant-Alpecin overstappende crosser.

"Ik heb niet het gevoel dat ik aan een nieuw hoofdstuk begin", zegt Van der Haar. "Maar aan een nieuw boek. Ik start met een lege rugzak en hoop deze opnieuw te vullen. Ik heb nog veel te leren als veldrijder. Ik ben tactisch sterk, maar met Sven hoop ik nu wat meer aandacht aan de balkjes te besteden. Iedereen behalve ik springt erover."

Foto: Cor Vos