Hoogland voor het eerst Nederlands kampioen sprint

Jeffrey Hoogland werd gisteren Nederlands kampioen op het onderdeel sprint. Het is de eerste nationale titel voor de spr...

Hoogland voor het eerst Nederlands kampioen sprint

Jeffrey Hoogland werd gisteren Nederlands kampioen op het onderdeel sprint. Het is de eerste nationale titel voor de sprinter.

Vrijdag openden de Nederlandse kampioenschappen baanwielrennen. Het belangrijkste nummer dat op het programma stond was de Sprint voor mannen. Daarin kwalificeerde Hoogland zich met een razendsnelle tijd van 10 seconden en 92 duizendsten. In de uiteindelijke finale versloeg hij in twee heats schijnbaar eenvoudig Harrie Lavreysen. Hugo Haak pakte het brons.

"Ik heb twee slimme finale-manches gereden, geen fouten gemaakt en mijn snelheid optimaal uitgespeeld", reageerde Hoogland na zijn winst. "Het levert mij mijn eerste titel op dit onderdeel op. Daar ben ik heel tevreden mee."

Andere kampioenen

De nationale titel op het onderdeel Achtervolging was voor Dion Beukeboom. De renner van Parkhotel-Valkenburg was in de kwalificatie de snelste en trok die lijn door naar de finale, waar hij Milan Broer en Rens Tulner naar de overige podiumplaatsen verwees. Melvin van Zijl werd Nederlands kampioen op de scratch.

Bij de vrouwen was de grote afwezige Elis Ligtlee. De olympisch kampioene op de Keirin kampt nog steeds met een knieblessure. Hetty van der Wouw won de Nederlandse titel op de Keirin. Kirsten Wild en Nina Kessler waren de sterksten op de Koppelkoers.

Foto: Cor Vos