Gilbert is Omega Pharma-Lotto 300.000 euro schuldig

Philippe Gilbert moet 300.000 euro betalen aan zijn oude ploeg Omega Pharma-Lotto. Met die uitspraak kwam de Gentse arbe...

Gilbert is Omega Pharma-Lotto 300.000 euro schuldig
  • Philippe Gilbert Philippe Gilbert

Philippe Gilbert moet 300.000 euro betalen aan zijn oude ploeg Omega Pharma-Lotto. Met die uitspraak kwam de Gentse arbeidsrechtbank.

Dat meldt de VRT. De huidige Belgisch kampioen stapte in 2009 over van Française des Jeux naar Silence-Lotto. Een jaar later ging die ploeg over in Omega Pharma-Lotto. Daar tekende Gilbert een contract tot en met 2012.

In 2011 verbrak de oud-wereldkampioen echter dat contract voor een lucratievere baan bij BMC. "De Belgische rechter verplicht Philippe nu om 300.000 euro schadevergoeding te betalen", aldus advocaat Walter van Steenbrugge. "Omdat een renner, net als iedere andere werknemer, naast rechten ook plichten heeft."

Van Steenbrugge vertegenwoordigde Omega Pharma-Lotto in het proces. "Philippe moest schadevergoeding betalen om te kunnen tekenen bij BMC. Dat stond zo in zijn contract. Hij vond echter van niet en trok naar de UCI om zijn in het contract vastgelegde bonussen af te dwingen."

Goed bedrag

"De Zwitsers gaven Gilbert gelijk", gaat Van Steenbrugge verder. "Maar wij vonden het niet fair dat het zomaar beslist werd door een arbitragecommissie van de UCI. Dat is volgens het Belgisch recht namelijk niet mogelijk. We stapten daarop naar een Belgische rechter, die moest het opnieuw beoordelen."

In 2011 won Gilbert zowat alles wat los en vast zat. Hij won alle Ardennenklassiekers, een etappe (plus gele trui) in de Tour de France en nog tal van eendagskoersen. "Omega Pharma-Lotto bouwde een ploeg rond hem om nog betere resultaten te boeken in 2012", rondt Van Steenbrugge zijn verhaal af. "Maar Philippe besliste de ploeg te verlaten. Dat leed tot schade. Ik denk dat 300.000 euro een heel billijke schadevergoeding is."

Foto's: Cor Vos