Madiot: "Ik zag direct dat hij iets speciaals heeft"

David Gaudu is een van de grootste talenten uit het beloftencircuit. De pas 19-jarige Fransman won de Tour de l'Avenir....

Madiot: "Ik zag direct dat hij iets speciaals heeft"
  • David Gaudu David Gaudu

In de wegwedstrijd voor beloften op het Europees kampioenschap was er wederom een belangrijke rol weggelegd voor David Gaudu. De pas 19-jarige winnaar van de Tour de l'Avenir leek te gaan strijden om de zege, maar in de laatste meters werden hij en zijn medekompanen teruggegrepen. Het is wel weer een bevestiging van het potentieel van de klimmer die een contract heeft ondertekend bij FDJ.  

"Mijn broer Yvon volgt hem al sinds de junioren", zegt FDJ-manager Marc Madiot tegen Cyclingnews. "Ik ontmoette hem voor het eerst afgelopen december op ons trainingskamp. In die twintig jaar dat ik werk als ploegleider is hij een van de weinigen waarvan ik bij de eerste ontmoeting kon zeggen dat hij iets speciaals heeft. Ik zag hem in mei bij de Grand Prix Plumelec. 'S avonds belde ik Yvon en zei ik dat we hem moesten vastleggen. Hij deed renners pijn die heel goed gingen."

Gaudu maakte dit jaar echter vooral indruk in het najaar. In augustus eindigde hij als vijfde in de Tour de l'Ain en zegevierde hij in de Ronde van Frankrijk voor beloften, de Tour de l'Avenir. "Niet veel renners van bijna twintig jaar hebben en de Vredeskoers en de Tour de l'Avenir gewonnen. We verwachten volgend jaar van hem dat hij al gaat presteren in het hooggebergte." Voor de hoofdrolspeler zelf was de keuze voor het team van Madiot niet moeilijk. "Het was een natuurlijke overstap voor me nadat ik eerder deel had uitgemaakt van het ontwikkelingsprogramma van de ploeg. Maar ik zie het prof worden niet als iets dat ik heb bereikt. Het is enkel het begin", klinkt Gaudu ambitieus.

Foto: Cor Vos