HomeNieuwsVuelta: Latour wint spectaculaire laatste bergrit, Quintana ongenaakbaar

Vuelta: Latour wint spectaculaire laatste bergrit, Quintana ongenaakbaar

Pierre-Roger Latour won na een zinderend slot op de Alto de Aitana de voorlaatste Vuelta-etappe. Quintana heeft de klass...

Pierre-Roger Latour won na een zinderend slot op de Alto de Aitana de voorlaatste Vuelta-etappe. Quintana heeft de klassementswinst voor het oprapen.

De laatste bergrit in de Vuelta zou over veel truien een beslissende rol hebben. De rode trui natuurlijk, het algemeen klassement dat gisteren spannender werd gemaakt door de ruime tijdwinst van Froome op Quintana. Maar ook de bollentrui kon nog van schouders wisselen. Kenny Elissonde en Omar Fraile streden om die trui.

Dan was er ook nog een gevecht om de ritzege vandaag. Het lag voor de hand dat een grote groep vluchters genoeg ruimte zou krijgen van Movistar, om in ieder geval de bonificatieseconden al weg te nemen voor de klassementsrenners.

Fraile had er alvast zin in; iedere aanvalspoging in de eerste kilometers had in ieder geval te maken met de Bask. Hij pakte de volle buit op de eerste beklimming van de dag. Dat bracht hem een voorsprong van twee punten op ten opzichte van de Fransman.

Team Sky wilde ook oorlog maken, om Nairo Quintana in de verlegenheid te brengen. De Colombiaan kon echter rekenen op de steun van Alejandro Valverde. Movistar deed de poging van Team Sky teniet. Inmiddels bleef Robert Gesink actief in de strijd om de vlucht van de dag te bereiken.

Onrust

Zes renners trokken mee op pad met de renner van LottoNL-Jumbo. Movistar probeerde de rust in het peloton te krijgen. De kopgroep werd ondertussen groter, maar het peloton bleef op maar een halve minuut hangen. De aanwezigheid van Leopold König in de kopgroep zinde de ploeg van leider Quintana namelijk niet. Even later gooide de Movistar-ploeg het over een andere boeg; Valverde ging mee in de vlucht.

Ook die vlieger ging niet op. Luis Léon Sanchez en Rudy Molard kwamen samen weg. Een grote achtervolgende groep kwam op een minuut van het duo te zitten, met het peloton daar weer een minuut achter. Het kopduo verdubbelde beide gaten echter snel. José Joaquin Rojas viel letterlijk weg uit de achtervolgende groep. Hij kwam in een afdaling lelijk ten val en werd vervoerd naar het ziekenhuis.

Het tweetal pakte ondertussen drie minuten voorsprong op de achtervolgende groep. Het peloton zat weer zes minuten verder. Naarmate de rit vorderde liepen alle vluchters meer en meer uit op het peloton. Kenny Elissonde probeerde een laatste poging te wagen de bergtrui te pakken. Hij zorgde er ook voor dat de achtervolgers dichter bij Sanchez en Molard kwamen. Vlak voor de top van de voorlaatste beklimming haalde een toeschouwer Clément Chevrier neer. Die kon even later zijn weg weer vervolgen.

Strijd om het klassement

Esteban Chaves had zijn troepen van Orica-BikeExchange lang aan het werk gehad en ging zelf aanvallen op de voorlaatste beklimming. Contador moest in de achtervolging, waarna Sky op de top van de beklimming de macht overnam. Froome wilde Quintana net als in de Tour in de afdaling kraken. Movistar controleerde echter rap. Damien Howson liet zich vanuit de kopgroep uitzakken. Aan de Australische tijdrijder kon de Colombiaan veel hebben.

Chaves reed een minuut weg bij zijn concurrenten en stevende af op een podiumplaats. Daardoor moest Contador zelf de achtervolging gaan leiden. Hij liet Trofimov uitzakken uit de kopgroep. Het gat was dan al een minuut en veertig seconden. En ook met de hulp van Trofimov verkleinde Contador het gat niet.

Laatste beklimming van de Vuelta

Een dikke anderhalve minuut voorsprong op de achtervolgers had het Spaans-Franse kopgezelschap. Chevrier leek hersteld van zijn valpartij, hij zocht de tegenaanval met Pavel Kochetkov. Conti volgde een aantal kilometers later. Hij wilde doen wat hij een week terug al deed: een ritzege pakken. Inmiddels gaf Howson af en moest Chaves solo zijn weg vervolgen.

De twee koplopers leken stil te vallen. Yates ging aanvallen om Contador onder druk te zetten. Door de versnelling van Yates moest namelijk Trofimov lossen. Sanchez wilde inmiddels solo zijn weg verder zetten. Conti leek in de achtervolging wat van zijn pluimen te verliezen. Erachter waren Bart de Clercq en Robert Gesink te zien. Daarbij ook Mathias Frank, ritwinnaar op Camins del Penyagolosa.

Contador ging aanvallen op acht kilometer van de streep. Veel zat er echter niet op. Hij moest de meubelen gaan redden. Sanchez draaide met een halve minuut verschil de steile pentes van de Aitana op. Chaves bleef nog steeds twee minuten voor Contador uitrijden.

Darwin Atapuma ging achter de Spaanse koploper aan. Na dik honderd kilometer op kop te hebben gereden volgde de man met de hamer voor Sanchez. Pierre-Roger Latour en Frank volgden op een aantal meters. Achteraan barstte de strijd tussen de klassementsrenners los. Quintana wilde zijn rode trui wat extra glans geven door een aantal keer aan te vallen. Contador bleek een slachtoffer van de strijd tussen Froome en Quintana.

Het verdict

Froome probeerde steeds maar vaker om de Colombiaan te doen plooien. Die kwam echter stoïcijns langs de Brit fietsen. Het bleef spannend om de ritzege doordat Atapuma telkens maar een paar meter had op zijn achtervolgers. Latour sloot aan, Frank moest afgeven. Fabio Felline kwam ook nog dichter. Die sloot in de voorlaatste kilometer zelfs nog aan.

Maar de Italiaan haakte meteen weer af. Latour werd achtergelaten door Atapuma. De Colombiaan pakte twee meter, drie meter, vier meter. Het werd een grote strijd om de ritzege, waarna Latour weer terug kwam. Na een spectaculaire strijd won Latour de sprint. De jonge Fransman boekte de grootste zege tot nu toe in zijn loopbaan.

Quintana hield rustig stand in het wiel van Froome en bleek niet te kraken. Hij sprintte hem nog uit het wiel. Chaves had genoeg voorsprong op Contador om op het podium te komen. De Spanjaard kon zo zijn tijdwinst van gisteren geen vervolg geven in de laatste bergrit.