Vuelta: de etappe van morgen (donderdag 8 september)

In de Vuelta is het na de beklimming van de Camins del Penyagolosa is het weer de beurt aan de sprinters. Wie pakt de vo...

Vuelta: de etappe van morgen (donderdag 8 september)

In de Vuelta is het na de beklimming van de Camins del Penyagolosa is het weer de beurt aan de sprinters. Wie pakt de voorlaatste sprintkans?

Stilte voor de storm

Datum: Donderdag 8 septemberStart: RequenaFinish: GandíaType: SprintetappeFavorieten: Jempy Drucker, Gianni Meersman, Nikias Arndt

Parkoers

De knechten van de sprinters mogen weer aan de bak. Allereerst door hen goed over de Alto del Pelegrin te loodsen, een berg van de tweede categorie met de top na 65,2 kilometer. Daarna resteren nog 126 kilometers richting de finish in Gandía. Omdat er verder geen gecategoriseerde klimmen zijn, lijkt een sprint onoverkomelijk. Vraag is hoe sterk de sprintersploegen zijn, zo aan het einde van een zware Vuelta. Voor de klassementsmannen is het een fijne dag om de batterij weer op te laden, want de komende twee dagen zijn er geen mogelijkheden om je te verstoppen.

Streek

Op 72 kilometer ten westen van Valencia ligt het schilderachtige stadje Requena, een nieuwe startplaats voor de Vuelta. Het ligt op twee heuvels boven het dal van de Magro en is een belangrijk landbouwcentrum. Je vindt er kasteelruïnes, de parochiekerk Santa María en de Salvadorkerk. Van Requena fietsen de renners weer terug naar de kust.

Om precies te zijn naar Gandía, een stad omgeven door sinaasappelboomgaarden. Het ligt aan de Costa Blanca en de Serpis. In 1989 finishte de achtste etappe van de Vuelta hier. De winst ging die dag naar Reimund Dietzen. Het zou zijn laatste profzege zijn. Later die ronde kwam de Duitser in een onverlichte tunnel zo hard ten val dat hij zijn succesvolle carrière op dertigjarige leeftijd moest beëindigen.

vuelta18Foto: Cor Vos