Van Avermaet: "Goud absolute hoogtepunt in carrière"

Voor Greg Van Avermaet kan dit jaar niet meer stuk met een olympisch gouden medaille. "Dit is het hoogtepunt van mijn lo...

Van Avermaet: "Goud absolute hoogtepunt in carrière"
  • Afbeelding van Greg Van Avermaet Greg Van Avermaet

Voor Greg Van Avermaet kan dit jaar niet meer stuk met een olympisch gouden medaille. En waarschijnlijk zelfs zijn carrière niet meer. "Dit is het hoogtepunt van mijn loopbaan, zelfs wat er nog komt."

Greg, begin je het al te beseffen dat je goud hebt gewonnen op de olympische wegwedstrijd?"Een beetje, denk ik. Het was iets heel groots. Het was erg leuk om een wedstrijd als deze te winnen. Dit is het beste gevoel in mijn wielercarrière ooit. Het was gewoon een geweldig moment en ik ben echt aan het genieten."

Vooraf was je ingetogen over je medaillekansen. Maar nadat je het parkoers in het echt gezien had, had je meer vertrouwen?"Ik wist dat het zwaar ging worden. Toen ik voor het eerst het parkoers zag wist ik dat het voor mij op de limiet van mijn kunnen zou zijn. Maar ik bleef in mezelf geloven. Ik trok de goede vorm die ik in de Tour de France had door en daar klom ik ook redelijk goed. Maar alles moest wel perfect verlopen voor mij om te winnen. En dat gebeurde."

In de laatste drie kilometer was het een gevecht tussen jou, Jakob Fulgsang en Rafal Majka. Had je toen het vertrouwen dat je als eerste over de streep zou komen?"Je weet nooit hoe het afloopt in zo'n zware race als deze. Maar ik vertrouwde wel op mijn sprint, ja. Eerst wilde ik Majka terugpakken, dat was het eerste hoofddoel. Toen Fuglsang en ik dat gerealiseerd hadden, had ik er wel vertrouwen in dat ik zou winnen. Maar dat weet je pas zeker wanneer je als eerste over de streep komt."

Je hebt een ongelofelijk jaar achter de rug. Gevallen in de Ronde van Vlaanderen, een Tour-etappe winnen en de gele trui veroveren en nu het olympisch goud. Hoe schat je deze gouden medaille in?"Het is het hoogst haalbare. Het absolute hoogtepunt in mijn carrière. En ook van wat er allemaal nog gaat komen. Het wordt niet groter of hoger dan de Olympische Spelen, dus ik ben echt heel blij dat ik zo'n grote wedstrijd heb kunnen winnen. Het is een ontzettend goed gevoel."

Foto: Cor Vos