BAUKE MOLLEMA SOLO WINNAAR IN CLÁSICA SAN SEBASTIAN

Bauke Mollema schreef de Clásica San Sebastian op zijn naam. Onze landgenoot van Trek-Segafredo klopte Tony Gallopin en...

BAUKE MOLLEMA SOLO WINNAAR IN CLÁSICA SAN SEBASTIAN
  • Trek-Segafredo Trek-Segafredo
  • Tony Gallopin Tony Gallopin
  • Bauke Mollema Bauke Mollema

Bauke Mollema schreef de Clásica San Sebastian op zijn naam. Onze landgenoot van Trek-Segafredo klopte Tony Gallopin en Alejandro Valverde.

Al vroeg in de wedstrijd vertrok een kopgroep van zes. De bekendste naam vooraan was Moreno Moser. Hij werd dit jaar tweede in de Giro-etappe met aankomst in Pinerolo. Destijds werd hij in het pak gestoken door een duo van Etixx-Quick Step. Het peloton liet begaan.

 

Movistar en Katusha namen het heft in handen. Op de eerste beklimming van de Alto de Jaizkibel gooide Astana echter het tempo de hoogte in. Een aanval vanuit het peloton van tien renners - waaronder Van Avermaet en Izagirre - kreeg weinig speelruimte.

 

Klassieke Clásica

De gebruikelijke ploegen zetten het bepalen van het tempo voort. Ook op de tweede beklimming van de Jaizkibel waren er aanvallen te zien in het peloton. Dario Cataldo en Mikel Landa namen een kleine voorgifte.

Ze kregen gezelschap van vijf renners. Movistar moest achtervolgen. Kwiatkowski loste onder het tempo van de Spaanse formatie. Op de laatste beklimming van de Alto Arkale probeerde Cannondale een bommetje te gooien. Er werd echter niet geschift in het peloton.

Alles werd, zoals de laatste jaren vaker gebeurt, beslist op de laatste beklimming voor het inrijden van San Sebastian. De nieuwe Murgil Bidea vormde het decor voor die debatten. Daar zou alles ontploffen.

Orica-BikeExchange legde het tempo op. Simon Yates versnelde vervolgens vanaf de kop. Joaquim Rodríguez maakte de oversteek, waar Alejandro Valverde bleef hangen. Purito deed Yates lossen. Even later dichtten Bauke Mollema en Valverde het gat. Ook Gallopin sloop mee. Op de top van de Murgil Bidea, ook Murgil Tontorra genoemd, viel Mollema aan.

Hij verdween snel uit het zicht bij de achtervolgers. Daar keken Valverde, Gallopin en Rodríguez elkaar het wit uit de ogen. Ze bleven op een vijftal seconden hangen. Maar dichter kwamen ze niet. Mollema kon rustig de rits dicht maken en juichen.