De 5 topfavorieten voor de Record Bank E3 Harelbeke

De 5 topfavorieten voor de Record Bank E3 Harelbeke

Vanmiddag vertrekt de 59e E3 Harelbeke, de eerste World Tour wedstrijd op de kalender in België. Vanaf dit jaar heet de koers officieel 'Record Bank E3 Harelbeke'. Record Bank is al vanaf 2012 sponsor van de koers in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen en plakt nu haar naam voor de huidige naam. Verleden jaar was het Geraint Thomas die er op 4 kilometer van de meet vandoor ging en pas na de finish weer werd teruggezien door Zdenek Stybar en Matteo Trentin op het podium. Dit jaar starten de renners om 12:15 en wordt de finish van de nummer 1 tussen 16:56 (45km/u gemiddeld) en 17:38 verwacht (39km/u gemiddeld).

In de top 10 van vorig jaar staan namen die nu ook bij de topfavorieten staan.

Uitslag 2015

1. Geraint Thomas2. Zdenek Stybar +25"3. Matteo Trentin +38"4. Alexander Kristoff5. Sep Vanmarcke6. Matti Breschel7. Jürgen Roelandts8. Jack Bauer9. Jens Keukeleire10. Daniel Oss

Thomas is dit jaar niet van de partij in Harelbeke, vanwege zijn specialisatie richting de etappekoersen en het ronde werk, maar wie zijn volgens Wieler Revue dan wel favoriet voor de eindoverwinning? Het weer in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen is nu nog licht regenachtig, maar vanmiddag is de verwachting dat het gaat opklaren.

Fabian Cancellara is aan zijn laatste seizoen bezig, maar dit is tot dusver een topseizoen voor de Zwitser. Met vier overwinningen al op zak heeft hij genoeg vertrouwen in de tank om iets te proberen. De kanttekening bij Spartacus is dat hij solo moet aankomen of met een groepje waarin zeker niet een renner zit met een betere sprint. Als hij solo wil gaan zal hij zeker al zijn krachten moeten gebruiken voor die ene demarrage, want ze laten hem niet zomaar wegrijden.

Peter Sagan is dit seizoen de koning van de ereplaatsen. Hij wist alleen het puntenklassement in de Tirreno-Adriatico te winnen, maar een rechtstreekse overwinning heeft de Slovaak nog niet binnen. Met veertien plekken in de top 10 wil Peter Sagan nu wel eens winnen. Peter Sagan is altijd topfavoriet voor een koers als deze en dat is ook wel zijn grootste probleem, want niemand wil met hem naar de meet rijden.

Alexander Kristoff begon zijn seizoen sterk met vijf overwinningen en de verwachtingen voor Parijs-Nice waren dan ook enorm voor de Noor. Echter kwam hij de eerste ritten er niet echt aan te pas en leek het alsof de Noor een terugslag had. In de etappe waar Alexey Lutsenko won, daar won Kristoff de sprint van de grote groep om plaats twee. Er was een zichtbare stijgende lijn van Kristoff in Parijs-Nice. Vorig jaar had hij ongeveer dezelfde seizoensopbouw en begon hij met oogsten rond deze periode. Zal de Noor vanmiddag kunnen triomferen?

Sep Vanmarcke heeft dit jaar qua uitslagen nog niet veel van zich laten zien , maar dat zegt niet veel bij de Belg. Met het overslaan van het openingsweekend, was in Parijs-Nice een zeer sterke en hongerige Sep Vanmarcke te zien. In de etappe naar Romans-sur-Isère ging hij samen op pad met Sylvain Chavanel en nog een renner en de drie wisten het bijna voor elkaar te boksen om het aanstormende peloton voor te blijven. De mentale frisheid kan wel eens de doorslag geven in de aankomende weken voor Vanmarcke. Hij heeft na een lastige koers één van de betere sprints in de benen en het woord aanvallen staat vet gedrukt in zijn woordenboek.

Jürgen Roelandts is misschien wel de meest onverwachte in dit favorietenrijtje en voor het seizoen niet een topfavoriet, maar na zijn derde plaats in Milaan-Sanremo rekent de Wieler Revue hem tot een topfavoriet. Roelandts is een renner die kan sprinten, maar ook niet vies is van een hele lange solo. Zie zijn solo van 60 kilometer in Gent-Wevelgem van vorig jaar waar het stormde en regende. Helaas werd hij toen gegrepen. De Belg heeft nog nooit echt een grote klassieker gewonnen, maar dichterbij dan vorige zaterdag is hij niet vaker gekomen. Het kamp Lotto-Soudal zit ook in de winning mood na de overwinning van Jens Debusschere in Dwars door Vlaanderen en voor Roelandts kan de E3 een echte toevoeging zijn aan zijn palmares.

Greg Van Avermaet is ziek.