Weening grijpt naast zege koninginnenrit in Catalonië

Weening grijpt naast zege koninginnenrit in Catalonië

Thomas De Gendt heeft de koninginnenrit in de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. De Belg van Lotto Soudal ging op twee kilometer van de streep over Pieter Weening (Roompot-Oranje Peloton) heen en pakte de ritzege.

Meteen vanaf de start was het klimmen geblazen in de vierde etappe van Bagà naar Port Ainé. Er ontstond al snel een kopgroep van tien, met Pieter Weening (Roompot-Oranje Peloton), Laurens ten Dam (Giant-Alpecin), Philippe Gilbert (BMC Racing Team) en Thomas De Gendt (Lotto Soudal) als meest klikkende namen.

Weening in de aanval

In het peloton maakte Team Sky de dienst uit en versnelde voor kopman Chris Froome. Dat betekende wel dat Geraint Thomas moest afhaken, die wellicht al met de Ronde van Vlaanderen in mijn hoofd zit. Op ongeveer 50 kilometer van de meet sprongen De Gendt en Imanol Erviti (Movistar) uit de kopgroep, maar Weening maakte ook de oversteek. Op zo'n 17 kilometer van de streep versnelde de Fries en liet zijn medevluchters achter.

De Gendt ging op drie kilometer van de finish in de aanval en ging een kilometer later voorbij de Fries. De Belg reed onbedreigd naar de zege.

Klassementsmannen

Voor het klassement demarreerde Richie Porte (BMC Racing Team) als eerste, gevolgd door Alberto Contador (Tinkoff) en Nairo Quintana (Movistar). Daarna trok Contador door, maar even later was het Quintana die de Spanjaard liet staan. Ook Porte, Contador en Tejay van Garderen (BCM Racing Team) gingen Weening voorbij.

Leider Daniel Martin (Etixx-Quick Step) kwam als tiende over de finish en moest de leiderstrui overhandigen aan Quintana.