Voorbeschouwing Kuurne-Brussel-Kuurne

Voorbeschouwing Kuurne-Brussel-Kuurne

Korte historie

In 1945 werd de eerste editie van Kuurne-Brussel-Kuurne gereden. De koers reed toentertijd nog echt nog naar de hoofdstad van België en weer terug naar Kuurne. Vanaf 1968 werd dit verboden, omdat Brussel dan lastig te bereiken was voor het reguliere verkeer. De wedstrijd is toen voor een tijd verplaatst en droeg toen tijdelijk de naam Omloop der Beide Vlaanderen, omdat de koers door Oost- en West Vlaanderen ging. Sinds 1979 heet de koers weer Kuurne-Brussel-Kuurne en is het keerpunt in plaats van Brussel ergens rond de plaats Ninove.

De laatste kilometer van 2015

https://www.youtube.com/watch?v=E_Gv_xm8k_g

Profiel

Hieronder staat alle informatie over het profiel van Kuurne-Brussel-Kuurne, rechtstreeks uit het Kuurne-Brussel-Kuurne magazine.

De Nokereberg op het kaartje is de laatste helling van de dag. Daarna is er nog 50 kilometer te gaan. Op 170km wordt Kuurne bereikt en rijden de renners nog twee rondes over een vlak parcours van 16km.

De sterke blokken

Tinkoff (Rus): 1. Peter Sagan (Svk); 2. Daniele Bennati (Ita); 3. Manuele Boaro (Ita); 4. Maciej Bodnar (Pol); 5. Adam Blythe (GBr); 6. Nikolay Trusov (Rus); 7. Jay McCarthy (Aus); 8. Oscar Gatto

Lotto-Soudal (Bel): 22. Jürgen Roelandts; 23. Greg Henderson (NZe); 24. Sean De Bie; 25. Jens Debusschere; 26. Marcel Sieberg (Dui); 27. Jelle Wallays; 28. Stig Broeckx

Katusha (Rus): 31. Alexander Kristoff (Rus); 32. Sergey Lagutin (Rus); 33. Vladimir Isaychev (Rus); 34. Nils Politt (Dui); 35. Michael Morkov (Den); 36. Aleksander Porsev (Rus); 37. Marco Haller (Oos); 38. Viacheslav Kuznetsov (Rus)

Etixx-Quick Step (Bel): 41. Tom Boonen; 42. Iljo Keisse; 43. Yves Lampaert; 44. Nikolas Maes; 45. Guillaume Van Keirsbulck; 46. Stijn Vandenbergh; 47. Julien Vermote; 48. Lukasz Wisniowski (Pol)

Orica-GreenEdge (Aus): 71. Caleb Ewan (Aus); 72. Matthew Hayman (Aus); 73. Jens Keukeleire; 74. Magnus Cort Nielsen (Den); 75. Samuel Bowley (NZe); 76. Mitchell Docker (Aus); 77. Alexander Edmondson (Aus); 78. Christopher Juul Jensen (Den)

BMC (VSt): 81. Greg Van Avermaet; 82. Rick Zabel (Dui); 83. Daniel Oss (Ita); 84. Jean-Pierre Drucker (Lux); 85. Manuel Quinziato (Ita); 86. Michael Schär (Zwi); 87. Floris Gerts (Ned); 88. Tom Bohli (Zwi)

 

Favorieten

Alexander Kristoff

Kristoff is net als in Het Nieuwsblad de te kloppen man. Hij staat dankzij zijn voorbereiding, waar hij vijf ritten in lijn won, bovenaan de lijstjes. Kristoff kan gemakkelijk een helling aan en in Kuurne krijgt hij een nog geschikter parcours. De andere Noor Edvald Boasson Hagen is niet aanwezig met zijn ploeg en is dus ook tweevoudig winnaar Mark Cavendish niet van de partij.

Peter Sagan

Sagan is altijd een kanshebber op zo’n parcours. Met een enorm sterke ploeg, met Bennati en Gatto als luitenants, staat hij misschien nog wel meer tegen Kristoff aan op het favorietenlijstje dan in Het Nieuwsblad.

Caleb Ewan

Caleb Ewan heeft sinds 7 februari geen koers meer gereden en dit wordt zelfs zijn eerste koers op Europese bodem in 2016. Ook heeft hij nog nooit Kuurne-Brussel-Kuurne bij de beroepsrenners gereden, maar Ewan is qua snelheid een fenomeen in wording. Verleden jaar won hij al een rit inde Vuelta toen hij net 21 was, dus rekenen we hem bij de favorieten.

Tom Boonen

Boonen is hard op weg om zijn vertrouwen en conditie weer helemaal in orde te krijgen voor de klassiekers, na zijn val aan het einde van vorig seizoen. Hij Kan in deze Kuurne-Brussel-Kuurne voor de vierde maal winnen en absoluut recordhouder worden.

Dylan Groenewegen

Wist in de Ronde van Valencia al een zege te pakken en ook een tweede zege was binnen handbereik, maar Stijn Vandenbergh was het hele pak te snel af. De jonge Nederlander is in ieder geval erg gemotiveerd en heeft de juiste mentaliteit voor een sprinter.

Greg Van Avermaet

Van Avermaet kan in bijna iedere koers bovenaan de lijstjes worden geplaatst en ook in Kuurne-Brussel-Kuurne is hij één van de favorieten. Hij is niet direct een sprinter, maar in Qatar bewees hij dat hij wel na een zware sprint dicht bij Kristoff kan eindigen. De sprint in Kuurne zal ook wel geen gewone worden en de Belg is altijd gebrand om te winnen.

Overige belangrijke namen: Nacer Bouhanni, Raymond Kreder, Giacomo Nizzolo, Elia Viviani, Arnaud Démare, Jürgen Roelandts, Roy Jans, Bryan Cocquard.

 

Favorieten volgens Wieler Revue

***Alexander Kristoff, Peter Sagan

** Greg Van Avermaet, Tom Boonen, Caleb Ewan, Dylan Groenewegen

* Elia Viviani, Nacer Bouhanni, Bryan Cocquard