Giro: Gilbert soleert naar tweede ritzege

Giro: Gilbert soleert naar tweede ritzege

Philippe Gilbert heeft de achttiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Belg van BMC reed op een kleine twintig kilometer voor de eindstreep in Verbania weg bij zijn medevluchters en werd niet meer gegrepen. Francesco Bongiorno werd op driekwart minuut tweede, Sylvain Chavanel finishte als derde.

Al vroeg op de dag reden veertien renners weg uit het peloton. Daarbij zat ook Pieter Weening, maar de renner van Orica-GreenEdge speelde verder nauwelijks een rol in het koersverloop. Toen de beklimming van de enige col van de dag was begonnen, viel de kopgroep al snel uit elkaar. Vooraan bleven aanvankelijk vier renners over: Bongiorno, Kanstantsin Siutsou, Amaël Moinard en David de la Cruz.

In de afdaling kwam Gilbert samen met Chavanel, Rinaldo Nocentini en Matteo Busato aansluiten. Op het moment dat de samensmelting van beide groepen een feit was, ging Gilbert er op en er over.

Aanval Contador

Bij het opdraaien van de Monte Olongo plaatste Contador een versnelling, aangezien Mikel Landa door een valpartij achterop geraakt was. Aanvankelijk probeerde Steven Kruijswijk te volgen, maar de Nederlander van Lotto-Jumbo kon het wiel van de rozetruidrager niet houden en viel even later terug in de favorietengroep. Ryder Hesjedal slaagde er vlak voor de top wel in de kloof te overbruggen, waarna de twee gezamenlijk de afdaling in konden gaan.

In Verbania was de voorsprong van Hesjedal en Contador ten opzichte van de andere klassementsrenners opgelopen tot één minuten en twaalf seconden.