Chernetskiy beste vluchter in Salou

Chernetskiy beste vluchter in Salou

Sergey Chernetskiy (Katusha) kwam als eerste over de streep in de zesde etappe van de Ronde van Catalonië. De Rus ging Julien Alaphilippe (Etixx-Quick Step) en Maciej Paterski (CCC Sprandi-Polkowice) vooraf langs het pretpark Port Aventura in de Spaanse kustplaats Salou. Richie Porte (Team Sky) blijft leider, met nog een etappe te gaan.

Een grote kopgroep vormde de vroege vlucht van de dag. 21 renners, waaronder zich Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) en Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert) bevonden, maar ook Tejay van Garderen (BMC) - de Amerikaan had eerder al op La Molina een etappe gewonnen en ging nu voor nummer twee.

Het peloton, aangevoerd door de mannen van Team Sky, zag de voorsprong van de 21 halverwege de koers oplopen tot vier minuten. Met Kruijswijk als best geplaatste aanvaller - onze landgenoot stond voorafgaand aan deze etappe 23e in het klassement op een kleine vierenhalve minuut van Porte - wilde Team Sky de groep niet te veel marge geven.

Op een beklimming met top op bijna 35 kilometer van de streep werd de kopgroep uitgedund door Van Garderen en Tom Danielson (Cannondale-Garmin). In de finale bleven vooraan dertien man over. Onder meer Minnaard was het contact met de kopgroep verloren. Het was inmiddels duidelijk dat de koplopers gingen uitmaken wie de zege ging pakken, het peloton lag te ver achter. Vanaf vijf kilometer van de streep kwamen de eerste pogingen om weg te raken uit de groep van dertien aanvallers.

Kruijswijk viel in volle finale aan, maar werd gecounterd door Georg Preidler (Giant-Alpecin). De Oostenrijker werd op zijn beurt geremonteerd door Julien Alaphilippe (Etixx-Quick Step), die op weg leek naar de overwinning. Echter zag de jonge Fransman zijn poging stranden op vijf meter van de streep. Sergey Chernetskiy (Katusha) was de gelukkige.