Kristoff voor zijn derde in Qatar

Kristoff voor zijn derde in Qatar

Alexander Kristoff (Katusha) wist de vijfde etappe in de Tour of Qatar te winnen. Na dik honderdvijftig kilometer was de Noor de snelste in de sprint van een grote groep. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) nam beslag op de tweede plaats, gevolgd door Nikias Arndt (Giant-Alpecin). Daarmee was het podium vandaag hetzelfde als gister. Niki Terpstra (Etixx-Quick Step) blijft leider in het algemeen klassement. Morgen staat de slotrit op het programma in Qatar.

De renners begonnen vlakbij de kust naast het fort van Zubarah, een vroegere burcht die nu wordt gebruikt als museum. Men trok landinwaarts, waar een forse zijwind vanaf de eerste kilometer voor schade zorgde. Het peloton verbrokkelde in drie grote groepen. Slachtoffers waren voornamelijk Maciej Bodnar (Tinkoff-Saxo) - de tweede in het algemeen klassement - en Fabian Cancellara (Trek Factory Racing). Ook werden Bradley Wiggins (Team Sky), Philippe Gilbert (BMC), Arnaud Démare (Fdj.fr) en Marcel Kittel (Giant-Alpecin) bij de gelosten gemeld.

Lange tijd schommelde het gat tussen de eerste groep met klassementsleider Terpstra en de tweede groep, waar Tinkoff-Saxo in dienst van de nummer twee Bodnar de leiding voerde, tussen de twintig en dertig seconden. Op het moment dat er een grote lus werd gemaakt in het binnenland ging het tempo in de kopgroep naar beneden. Na een uur rijden was er vijftig kilometer afgelegd, de voorste groep bestond nog maar uit 37 man.

 

Direct na de aansluiting van de tweede groep bij de eerste groep waren er vijf renners die op avontuur gingen: Ben Hermans (BMC), Marco Haller (Katusha), Mathew Hayman (Orica-GreenEdge), Jelle Wallays (Topsport Vlaanderen-Baloise) en Dmitriy Gruzdev (Astana). Al snel pakten anderhalve minuut voorsprong. In het peloton zorgde Katusha voor een nieuwe waaiervorming. Terpstra werd even bij de gelosten gemeld, maar dit bleek niet zo te zijn. Theo Bos (MTN-Qhubeka) kwam ten val; de sprinter moest opgeven.

Met Hayman op een minuut en negentien seconden achterstand in het klassement zat er een gevaarlijke klant in de vlucht. Toch liet Etixx-Quick Step de voorsprong oplopen naar tweeënhalve minuut. In het peloton moest ook Leigh Howard (Orica-GreenEdge) na een val opgeven. Na een tijdje relatieve rust in het peloton, trok Tinkoff-Saxo het tempo weer op. De voorsprong van de vijf vluchters slonk hierdoor rap. Op dertig kilometer van de streep hadden zij nog maar een kleine minuut over.

Twee plaatselijke ronden van dertien en een halve kilometer vormden het slot van de etappe. Terpstra nam zelf met zijn ploeg de kop over in het peloton en de groep brak snel weer. Onder anderen Heinrich Haussler (IAM Cycling) en Luke Rowe (Team Sky), zesde in het klassement, konden het tempo niet bijbenen. Door de constante verandering van de windrichting konden zij echter opnieuw aansluiten.

In de laatste vijf kilometer kwam Katusha met een ultieme poging om Terpstra uit de leiderstrui te rijden. En in die opzet slaagden ze. Tien renners bleven over, maar in een gedeelte waar de wind weer gunstig stond maakten veel renners, waaronder Terpstra, de oversteek. Kristoff ging de sprint van heel ver aan en Sagan leek er lange tijd uit te kunnen komen, maar de Noor hield hem af voor zijn derde etappezege.