Van Poppel: 'Sluit zelfs de Tour niet uit'

Van Poppel: 'Sluit zelfs de Tour niet uit'

Volgende week verwacht de nieuwe formatie Roompot-Orange Cycling Team de eerste namen van renners te presenteren, vertelde ploegleider Jean-Paul van Poppel tijdens de perspresentatie aan Wieler Revue. ,,Waarschijnlijk worden het rond de achttien renners. Die heb je ook wel nodig, want we willen een dubbel programma gaan rijden. We zoeken goede Nederlandse renners, dat hoeven niet per se allemaal jongeren te zijn. Iemand die tien jaar profervaring heeft kunnen we ook goed gebruiken. We willen renners de kans geven om echt door te breken, zodat ze ook bij het grote publiek bekend worden."

Van Poppel en zijn collega's Erik Breukink, Michael Boogerd en Michael Zijlaard bouwen aan een team dat op meerdere fronten een goed figuur kan slaan. ,,Je ontkomt er niet aan dat veel koersen in een sprint eindigen, het is steeds meer gecontroleerd. Daar moet je ook je ploeg op aanpassen. Het moeten lefgozers zijn, jongens die goed kunnen aankomen. Maar ook iemand die daar in de laatste kilometer nog bij zit. En renners die bergop hun mannetje staan. Maar als iemand ook naar een WorldTour-ploeg kan, moet hij dat wel doen natuurlijk."

Roompot-Orange Cyling Team wil komend jaar in elk geval graag de grote voorjaarsklassiekers rijden, aldus Van Poppel. ,,De Amstel, Vlaanderen, Gent-Wevelgem, Omloop Het Nieuwsblad, E3 Prijs, Dwars door Vlaanderen, dat soort koersen. Ik denk dat we straks wel een ploeg hebben die dat kan, met renners die daar goed in zijn. Daar zie ik wel goede kansen. Ik zeg niet dat we automatisch een uitnodiging krijgen, maar zie het wel zitten."

Grote ronde

Deelname aan een grote ronde sluit de oud-topsprinter ook niet uit. ,,We denken er wel aan, als we er iets kunnen gaan zoeken. Ik denk het wel, met de namen die ik nu in mijn hoofd heb. We kunnen daar zeker zonder schaamte gaan rijden en dan is zelfs een Tour de France niet uitgesloten. Maar dit moet wel een project worden dat over vijf of tien jaar ook nog bestaat. Het heeft geen zin om nu alles uit de kast te halen en dan een slecht figuur te slaan. Dan kan je beter wat meer gaan groeien en denken: 'Dan stappen we daar over één of twee jaar in'. Maar een grote ronde zou ons wel passen denk ik."

Het initiatief voor de nieuwe formatie werd vorig jaar oktober gestart, vorige week gingen alle lichten op groen na de toezegging van Roompot nadat het een tijdje stil was rond de ploeg. Van Poppel: ,,We hebben het bewust niet teveel onder de aandacht gebracht. Dingen lopen, daar moet je achter de schermen aan werken. Dat is beter dan heel veel praten en vervolgens komt er niks. Ik had altijd wel vertrouwen, we werden overal heel enthousiast ontvangen. Maar er moet nog wel getekend worden. Nu is alles op zijn plaats gevallen."