De Wereld van Vanwalleghem: Op naar de Ronde van Europa

De Wereld van Vanwalleghem: Op naar de Ronde van Europa

Mag ik mijn reputatie, zo ik die al heb, met dit stukje in de waagschaal gooien? Ik wil namelijk de visionair uithangen en mijn licht laten schijnen over hoe een moderne wielersport in het algemeen, en de Tour de France in het bijzonder, er over dertig jaar zouden moeten uitzien. Het is comfortabel met zo’n tijdshorizon voorspellingen te doen, want tegen dan ben ik er wellicht niet meer. Ik zal geen verantwoording verschuldigd zijn.

Dus maar meteen de beuk erin: de grote ronden, Tour, Giro en Vuelta, moeten worden afgeschaft en vervangen door een allesomvattende, overweldigende Ronde van Europa die in de maand juli, vier weken lang, het absolute hoogtepunt van het seizoen moet worden. In Italië en Spanje hebben ze overigens andere financieel-economische zorgen aan hun kop dezer dagen.Bekijk maar even de schema’s van de grote rittenwedstrijden van de jongste jaren: om de haverklap gaan de organisatoren geld en faam zoeken in het buitenland. De Giro ging dit jaar van start in Belfast, de Tour begint straks in Leeds. Sinds de eerste Grand Départ in 1954 in Amsterdam ging die Tour al twintig keer in het buitenland van start. De Giro pleisterde ooit in Groningen, Athene, Verviers (!) of Seraing (wat is daar in godsnaam te beleven?!). Wanneer stopt men met die onzin? De grote nationale ronden van weleer spraken tot de verbeelding precies omdat ze het gehele grondgebied van uitgestrekte landen als Frankrijk, Italië of Spanje afdweilden. Door het steeds nadrukkelijker zoeken van het geld in andere, zelfs niet aanpalende landen, is de identiteit van deze eertijds nomadische tochten finaal om zeep.

Wees daarom consequent en voeg die grote ronden samen tot een in Europa rondtrekkend circus dat ieder jaar een haast totaal ander parcours presenteert en verschillende streken toeristisch kan promoten. Dan wordt het eindelijk wat minder druk op de Ventoux en de Tourmalet.Er wordt vier weken lang in volle vakantieperiode gefietst, met minstens vier rustdagen/reisdagen, en met – nieuwe revolutie! – kleinere ploegen van acht renners waarin echter wel en cours de route twee reserverenners mogen worden opgesteld die in de stand plaats en tijd van de vervangen ploegmaat overnemen.Bijkomend voordeel is dat de obese internationale kalender drastisch wordt ontvet, zodat de mondialisering zich definitief kan doorzetten, met de organisatie van topkoersen op de andere continenten waar overheden omwille van toeristische, ecologische of economische motieven de wielersport aan het hart willen drukken. De schaalvergroting zou ook de budgetten en prijzen in wielerland eindelijk op het niveau van andere wereldsporten kunnen brengen.

Laatste omwenteling: de wedstrijdformule. Geef het maar toe, de jongste jaren is de helft van de Tourritten het bekijken niet meer waard. Totaal voorspelbaar en dus dito slaapverwekkend. De oplossing: in plaats van enkel aan de finish de tijd van de renners te registreren, zou je dit ook enkele keren onderweg kunnen doen, bijvoorbeeld om de twintig kilometer. Dit is technisch perfect realiseerbaar. Het systeem beloont de aanvallers, de hele dag is het koers. Het vergroot ook de spankracht, want tijdens de rit verandert de algemene rangschikking om de haverklap. Zo krijg je een kolkend wedstrijdverloop met tien à vijftien klassementen per dag, dat het publiek een hele rit lang aan zich bindt.Lulkoek, denkt u. Nochtans bestond bij de Internationale Wielerunie ooit het plan om dit systeem uit te testen in Parijs-Nice. ASO, de organisator van de wedstrijd – en van de Tour – ging er echter voor liggen. Ook een test in de Ronde van Polen ging later de mist in.U spreekt over gedurfde tot waanzinnige voorstellen, ik spreek van visionair inzicht. De wereld staat niet stil, zelfs de wielerwereld niet. Ik ben ervan overtuigd: desnoods postuum zal ik mijn gram halen. Appreciatie kunt u tegen die tijd aan mijn nabestaanden overmaken.

Deze column verscheen in Wieler Revue 5