TOUR: Rogers wint in de Pyreneeën

TOUR: Rogers wint in de Pyreneeën

De eerste Pyreneeënrit in de Tour is gewonnen door Michael Rogers. De Australiër van Tinkoff-Saxo was in de zestiende rit de sterkste van een omvangrijke kopgroep, die alle ruimte kreeg. Op de Port de Balès, een col van buitencategorie met de top op 21,5 kilometer van de streep, spatte de groep uit elkaar. Rogers bleef samen met het Europcar-duo Thomas Voeckler en Cyril Gautier, Vasil Kiryienka (Sky) en José Serpa (Lampre-Merida) over. Gautier viel aan, Rogers haalde hem terug en verraste de Fransman met een versnelling bergaf. Dat was de winnende move en na twee Giroritten nu dus ook prijs in de Tour voor Rogers. Tom-Jelte Slagter was ook met de groep maar moest er af op de Balès. Hij werd op dik twee minuten negende.

Thibaut Pinot was sterk op dreef in de groep met favorieten en maakte een selectie. Hij loste onder anderen Romain Bardet en nam de witte trui over van de renner van AG2R-La Mondiale. Vincenzo Nibali bleef in het spoor van Pinot, net als onder anderen Alejandro Valverde en Jéan Christophe Péraud. Net als Bardet ontbrak ook Tejay van Garderen vooraan. Laurens ten Dam was opnieuw de beste Nederlander, hij kwam op een dikke minuut van de groep Nibali binnen, nog voor Bardet. Bauke Mollema eindigde daar weer achter, samen met Jurgen van den Broeck. Ze verspeelden bijna drie minuten op de groep Nibali.

Rafal Majka pakt onderweg een punt mee op een bergje van vierde categorie en nam zo de bolletjestrui over van Joaquim Rodriguez. De twee begonnen beiden met 88 punten aan de rit.