Jasper Stuyven over zijn race tegen de Giro-klok: 'Pas op 27 april reed ik mijn eerste dag pijnvrij'

De Giro d'Italia was voor dit seizoen al een groot doel van Jasper Stuyven, maar zijn zware val in Dwars door Vlaanderen gooide bijna roet in het eten. Bijna, maar niet helemaal.

Stuyven

In gesprek met Het Laatste Nieuws omschrijft Stuyven zijn weg naar de eerste grote ronde van het jaar. Op 18 april fietste hij voor een eerste keer buiten na zijn operatie aan een sleutelbeenbreuk. "Een sessie van drie uur, maar confronterend. De conditie is ver te zoeken. Na de training lig ik een hele namiddag op bed met maagproblemen, een weerbots van de inspanningen."

Drie dagen later volgde een grote test voor de Vlaming. "In mijn hoofd was 21 april toch een soort D-day. Als ik die dag kon beginnen trainen met intensiteit, is de Giro rijden misschien nog mogelijk. De trainingen verbeteren traag maar gestaag."

Giro-selectie

Na een trainingsblok in Monaco gaat het uiteindelijk beter en beter. "Hoewel ik qua gewicht en conditie bijlange na nog niet op het niveau vertoef als bij aanvang van de klassiekers, voel ik mij stilaan weer een beetje coureur. Na een call met de ploegarts en ploegleider Gregory Rast reserveren ze voor mij een plek in de Giro-selectie."

Pas drie dagen terug reed Stuyven de eerste dag pijnvrij. "Ook de pleisters op mijn knie en elleboog mogen er af. Het litteken op mijn sleutelbeen is mooi genezen. De bouten en vijzen blijven ook nog even zitten."

En dus doet Stuyven mee aan de Giro d'Italia. "Ik ben met de ploegleiding overeengekomen dat ze tot de eerste rustdag weinig van mij verwachten. De realiteit zal niet anders zijn. Dat ik kan starten, is de grootste meevaller. Vanaf de tweede week hoop ik van betekenis te zijn voor onze sprinter Jonathan Milan."

"Verder wil ik de Giro beëindigen met een goed gevoel en topconditie om zo door te trekken richting zomer en najaar. Woensdag reis ik met de trein naar Turijn. Tijdens die rit zal ik het roadboek bestuderen, al is dat met een bang hartje, want die slotweek in de bergen wordt enorm lastig."

Nieuws
  • Cor Vos