Kai Reus: 'Won alles, had geen doping nodig'

Kai Reus: 'Won alles, had geen doping nodig'

,,Omdat ik op mijn talent alles had gewonnen wat ik kon winnen, had ik geen doping nodig'', denkt Kai Reus terug aan het begin van zijn wielercarrière in Helden Magazine. Na een val tijdens een trainigsrit in Frankrijk, tijdens de beruchte Rasmussen-Tour, was het grotendeels gebeurt met de glansrijke carrière die Reus in het verschiet lag. Van junior wereldkampioen in 2003 naar het Continentale De Rijke-Shanks in 2013 en Parkhotel Valkenburg in 2014, de Noord-Hollander maakte het allemaal mee.

'Ik had zoveel talent, dat ik geen doping nodig had',,Voor een liefhebber is het een schok om te ervaren dat de wielertop eigenlijk gewoon maffia is. Je voelt dat, maar kunt het niet hard maken. Helaas is de laatste jaren uitgekomen wat ik meteen voelde", gaat de in Winkel geboren renner verder. Zelf had hij doping, gezien zijn talent, volgens zichzelf niet nodig. ,,Dacht ik, ja. Nou, daar kwam ik wel achter.'' Bij zijn overstap van de opleidingsploeg naar de profploeg van Rabobank, rook hij meteen onraad. ,,Daar was het ineens een hele schimmige boel, maar ik wil daar niet te veel over zeggen, want dat is een tijdperk dat de wielrennerij heeft afgesloten."

'Niet verrast door biecht Thomas Dekker'Nederland leek er kort na de milenniumwissel goed op te staan in het internationale wielrennen. Met twee supertalenten voor het rondewerk, in de personen van Thomas Dekker en Kai Reus, leken er dan eindelijk weer gloriejaren aan te komen. Niets bleek minder waar: ,,Je mag ons (Dekker en Reus, red.) totaal niet vergelijken. Hij won pas in zijn tweede jaar, ik won meteen in mijn eerste jaar. Ik was niet verrast door zijn dopingbekentenis. Hij stond er voor open, dat voelde ik toen al. Ik niet. Misschien had ik het ook moeten doen, had ik helemaal alles gewonnen. Maar was ik dan blijer geweest?'', vraagt Reus zich tenslotte af.