Nederlands Kampioenschap: fabuleuze Van der Poel grijpt nationale driekleur

Mathieu van der Poel is Nederlands kampioen geworden. Met een fabelachtige sprint liet hij op de Brabantse Wal Danny van Poppel en Ramon Sinkeldam achter zich.

Van der Poel
  • Ramon Sinkeldam Ramon Sinkeldam

Vooraf gold Dylan Groenewegen als de grote favoriet, maar het parkoers in Brabant bleek zwaarder dan vooraf werd verwacht. Al snel zou er een kopgroep van vijf renners ontstaan. De namen: Oscar Riesebeek, Brian van Goethem (beiden Roompot-Nederlandse Loterij), Bert-Jan Lindeman (Team LottoNL-Jumbo), Joey van Rhee (Monkey Town) en René Hooghiemster (Alecto). Die laatste moest onderweg echter opgeven door knieproblemen. 

Slecht nieuws was er ook in het peloton, want daar viel Wilco Kelderman letterlijk weg. Eindelijk leek Kelderman weer in goede vorm te steken, getuige zijn optreden in de Ronde van Zwitserland. De schrik was dan ook groot toen hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis, maar naar alle waarschijnlijkheid vallen zijn verwondingen mee. 

Op 56 kilometer van de meet werd de finale echt opgebroken, want toen schudde Mathieu van der Poel eens stevig aan de boom. Mede door de stevige wind zorgde de aanval van het supertalent ervoor dat er maar weinig renners meer overbleven vooraan. Toch wist de eerste groep terug te komen, maar onder anderen Niki Terpstra, Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen hadden de slag gemist. 

Niet veel later ging Van der Poel wederom ten aanval. Hij kreeg nu wel renners met zich mee, namelijk Danny van Poppel, Dennis van Winden en Jan-Willem van Schip. De sprinter van LottoNL-Jumbo weigerde om tactische redenen op kop te komen. In de achtergrond was er in de voorlaatste ronde een nieuwe situatie ontstaan, want Niki Terpstra reed driekwart minuut dicht van groep 3 naar groep 2. Door het beulswerk van Terpstra kwamen zij akelig dicht bij Van der Poel, Van Winden en Van Schip. 

Aanval Koen de Kort

Bij die drie, want vooraan was Van Poppel inmiddels weggesprongen. Zijn medevluchters hadden daar geen antwoord op, maar wisten toch weer terug te komen. Koen de Kort en Piotr Havik hadden intussen ook de oversteek gemaakt, waardoor er een kopgroep van zes renners vooraan ontstond. Toch wisten zij het ook niet uit te zingen, want Terpstra reed nog maar eens een gat dicht voor Jakobsen. 

Jakobsen moest het peloton echter drie kilometer van de meet laten gaan. Hij was niet de enige, want ook topfavoriet Groenewegen kon het niet bolwerken om vooraan te blijven. Dus lag het helemaal open wie er met de nationale driekleur aan de haal zou gaan. Met nog anderhalve kilometer te gaan piepte De Kort er weer tussenuit. De ervaren renner van Trek-Segafredo sloeg een mooi gat, maar werd teruggehaald door Dylan van Baarle. In de sprint was het toch nog Van der Poel die aan het langste eind wist te trekken.