decoration-one loader
decoration-one
Tekst
Matthijs Klerkx
Datum

Rodriguez wint in Baskenland (VIDEO)

https://www.youtube.com/watch?v=05063GtPTVI

Joaquim Rodriguez was de beste in de derde etappe van de Ronde van het Baskenland. In Zumarraga was de Spanjaard van Katusha zijn concurrenten Sergio Henao (Team Sky) en Nairo Quintana (Movistar) de baas in een sprint. Henao is de nieuwe klassementsleider.

Een kopgroep van vier kreeg de ruimte van het peloton. Het Caja Rural-duo Hugh Carthy en Omar Fraile wist zich vergezeld van Sander Armée (Lotto-Soudal) en Lieuwe Westra (Astana). Veel voorsprong kreeg het kwartet echter niet, onder leiding van onder meer Katusha werden zij binnen schotsafstand gehouden.

Op dik dertig kilometer van de streep viel Westra echter nog eens aan. De eerste doorkomst op de ontzettend steile Alto de la Antigua deed het peloton uiteen slaan. Westra bleef een voorsprong van een minuut houden, ondanks werk van zowel Movistar als Katusha in de achtervolging.

Aan de voet van de laatste beklimming van La Antigua had de Fries nog driekwart minuut voorsprong. De steile, smalle en met veel supporters bevolkte supporters moesten dan voor het verschil zorgen in het peloton. Westra werd op drie kilometer van de streep gegrepen. Nairo Quintana (Movistar) nam de kop op de slotklim, tot Sergio Henao (Team Sky) aanviel. Joaquim Rodriguez (Katusha) en Quintana volgden gezwind.

Het trio stortte zich de afdaling in, op weg naar de streep. Het werd een sprint met drie, waarin Rodriguez de beste was.