1) De Berendries
Als je een willekeurige niet-wielerliefhebber zou vragen wat een berendries is, zal hij vermoedelijk zeggen dat het een kermisattractie is of iets dergelijks. Maar de niet-wielerliefhebber zal nooit bedenken dat het een iets meer dan 900 meter lange weg is die met een stijgingspercentage van van 7% de dorpskernen Michelbeke en Sint-Maria-Oudenhoeve verbindt. De weg bestaat al sinds 1770 en maakt deel uit van de middeleeuwse heerweg tussen Oudenaarde en Ninove. De Berendries zat vaak in De Ronde en Omloop Het Volk, maar de laatste jaren helaas niet.
2) De Karnemelkbeekstraat/Helling van Kraai
Karnemelk is natuurlijk niet te zuipen, maar met beek en straat erachter is het opeens poëzie. En een helling, die ook bekend staat als Helling van Kraai, alsof het allemaal nog niet mooi genoeg is. De Karnemelkbeekstraat is een kilometer lang en stijgt gemiddelsd 5,8%. We kennen 'm vooral van de E3 Prijs.
3) De Muur van Geraardsbergen a.k.a. Muur-Kapelmuur
De Muur is niet de meest grappige naam, of de meest Vlaamse naam. De Muur is wel een mythische naam en verdient daarom absoluut in een plaats in de top 3.
4) De Kanarieberg
Met een lengte van een kilometer en een stijgingspercentage van 7,7% rijd je de Kanarieberg zeker niet fluitend op (pun intended). De helling zit altijd in Kuurne-Brussel-Kuurne en maakte ook een paar keer zijn opwachting in De Ronde.
5) De Muziekberg
Als je deze helling omhoog klimt zul je op hetzelfde punt uitkomen wanneer je de Kanarieberg opfietst, maar nu kom je vanuit noordelijke richting (625 meter lang aan 5,3%). Op die top ligt dan weer het Muziekbos. Je kunt ook nog in dat Muziekbos uitkomen door de Fortuinberg en de Statieberg te beklimmen. Is het niet prachtig allemaal?! De Muziekberg zat eenmaal in de Ronde van Vlaanderen en twee keer in Omloop Het Nieuwsblad.
6) Het Bosgat/Kaperij
De helling het Bosgat is vernoemd naar het gehucht dat op de top ligt. Heel mooi als een gehucht ook letterlijk gat heet. dat de helling van een 1250 meter lengte (5%) ook bekendstaat als Kaperij zorgt voor bonuspunten! Kaperij zat driemaal in de Ronde van Vlaanderen.
7) De Oude Kwaremont
Sinds de hertekening van het parcours van De Ronde van Vlaanderen is De Oude Kwaremont samen met De Paterberg de belangrijkste helling van De Ronde van Vlaanderen. De 2200 meter lange aan 4,6% stijgende ellende met schots en scheef liggende kasseien komt door het dorpje Kwaremont, wat natuurlijk een prachtige naam is (niet voor niets is dat ook een lekker biertje..). Kwaremont betekent zoveel als vierkante berg - Kware --> Carré, snappie..?
8) De Pijpketel
Heel wat minder bekend dan de Oude Kwaremont, maar De Pijpketel is toch echt een helling. In de jaren '80 zat-ie een paar keer in de Ronde van Vlaanderen. het korte klimmetje (450 meter aan 6%) is inmiddels helaas geasfalteerd en werd de laatste jaren niet vaak meer in wielerkoersen opgenomen. Maar wij vergeten je niet, lieve Pijpketel!
9) Steenbeekdries
Met op nummer 1 al een dries kunnen we niet anders dan de Steenbeekdries ook een plekje in deze top 10 geven. Waar de Berendries geasfalteerd is, moet de Steenbeekdries het doen met kasseien. In de 21ste eeuw zat de Steenbeekdries al 16 keer in de Ronde van Vlaanderen. Hij is 820 meter lang en stijgt gemiddeld 7,6%.
10) De Haaghoek
Strikt genomen geen helling, maar een kassseistrook. Maar de Haaghoek, jongens, die mag toch niet ontbreken?! Bovendien heeft de schrijver van dit artikel in de toerversie van De Ronde aan den lijve ondervonden dat de Haaghoek niet vlak is; in Vlaanderens Mooiste dender je naar beneden over de steentjes (en dat is doodeng). Rij je 'm de andere kant op dan is het dus echt wel een helling..
Beeld: Cor Vos
- Cor Vos