Draadloos en 12-speed: Is dit de nieuwe Shimano Dura Ace Di2 groep?

Op social media doken de laatste tijd beelden op van de fietsen van onder meer Wout van Aert en Remco Evenepoel, voorzien van wat lijkt op een nieuwe Shimano Dura Ace Di2 groep. Naar alle waarschijnlijkheid is deze groep draadloos en 12-speed.

Draadloos en 12-speed: Is dit de nieuwe Shimano Dura Ace Di2 groep?

Deze tijd van het jaar is voor materiaalfreaks traditioneel erg interessant. Met welke nieuwigheden komen de fabrikanten komend seizoen? Shimano was 11 jaar geleden, in 2009, de eerste grote fabrikant die elektronisch schakelen introduceerde, met de inmiddels welbekende Di2-groepset. SRAM en Campagnolo volgden natuurlijk al snel. Waar Shimano tot dusver nog vasthoudt aan 11 tandjes achter voor racegroepen, heeft de concurrentie inmiddels de stap naar 12-speed al gemaakt. Campagnolo heeft met Ekar onlangs zelfs een 13-speed groep geïntroduceerd. Deze is dan wel gericht op gravelrijden. de Japanners kunnen dus niet echt achterblijven. Overigens heeft Shimano al wel een tijdje een 12-speed mountainbikegroep.

Cyclingtips dook in de patentaanvragen en daaruit blijkt dat het wel zeer waarschijnlijk is dat Shimano binnen niet afzienbare tijd met een 12-speed groep op de proppen komt. Grote kans dat deze groep ook draadloos is. Dat laatste wordt wel gestaafd door beelden die we op de Instagram-pagina van Remco Evenepoel zien. Er lijkt geen kabel van de derailleurs het frame in te lopen en de derailleurs lijken ook iets groter dan bij de huidige groepen. Dat is om ruimte te maken voor een batterij. In de patenten die Shimano heeft ingediend zijn in de shifters inderdaad ruimtes te vinden voor batterijen. Overigens lijken er twee plekken te zijn waar de batterijen geplaatst kunnen worden. Shimano vraagt doorgaans een hele rits patenten aan, waar ze voor een groot deel uiteindelijk niks mee doen. Dat doen ze met een reden: de concurrentie en journalisten en dergelijke zand in de ogen strooien. Er lijkt ook een soort van generator in de shifters te zitten, die stroom opwekt. Het zou kunnen dat de shifters daardoor geen batterij nodig hebben. Volgens Cyclingtips zijn de derailleurs draadloos, maar kan het ook zijn dat er één batterij is voor beide derailleurs, wat dus betekent dat beide derailleurs aan elkaar verbonden zijn. Tot slot zien we een cassette met inderdaad 12 tandjes, waarvan de kleinste een 9 lijkt en de grootste liefst 48. Maar zoals gezegd, Shimano blijft met dit soort patentaanvragen bewust enigszins onduidelijk om anderen niet wijzer te maken. Wordt vervolgd dus!

De shifter, waarbij de batterij in de hendel of de 'body' zou kunnen zitten.
De cassette.
Materiaal
  • Instagram Remco Evenepoel / Shimano