Bekende wielerjournalist tipt de renners waar hij veel van verwacht in 2021

Sommige namen zijn all bekend, andere bij het grote publiek totaal nog niet bekend. Lees hier van wie de Schotse wielerschrijver David Hunter veel verwacht in 2021.

keegan swirbul

David Hunter weet veel van wielrennen. Heel veel. Op Twitter noemt hij zichzelf Cyclingmole, met als bijschrift 'Your cycling informant' - hij is ook maker van de gelijknamige podcast. In deze winterperiode deelt de Schot met ons van wie hij veel verwacht het komende wielerjaar. Hieronder nemen we je mee in zijn 'Riders to watch' - die hij allemaal ook geïnterviewd heeft.

1) Keegan Swirbul

Keegan Swirbul (hierboven in het artikel afgebeeld) is al 25, maar volgens Hunter toch een groot talent, vooral omdat de Amerikaan uit Colorado een apart verhaal met zich meedraagt. Zoals Primoz Roglic schansspringer was, was Swirbul namelijk skiër in het verleden. Hunter vindt de renner van Rally Cycling vooral een interessant persoon. Zo werd hij op z'n 17e nationaal kampioen skiën, maar stopte hij een week later doodleuk..

Met z'n nieuwe contract bij Rally komt Swirbul nu voor het eerst naar Europa en Hunter denkt dat de wat losbandige Amerikaan nog lang niet het uiterste uit zichzelf heeft gehaald en dat pas kan doen als hij in Europa gaat koersen. Hier het hele stuk.

2) Tiesj Benoot

Van een totaal onbekend iemand naar een bekende naam. Tiesj Benoot reed voor de coronabreak zeer sterk, zo merkt Hunter terecht op. Daarna werd hij een beetje overvleugeld door z'n jonge(re) teamgenoten. Maar de Schot denkt dat de 26-jarige Belg komend seizoen een monument gaat pakken..

Tiesj Benoot tijdens de Strade Bianche

3) Quinn Simmons

Ook Quinn Simmons is een bekende naam, maar waarschijnlijk niet op de manier hoe de jonge Amerikaan had gedacht. Hij werd in 2019 wereldkampioen junioren op de weg in Yorkshire, maar in 2020 kwam hij vooral in het nieuws door wat twijfelachtige tweets en Instagram-posts; zijn ploeg Trek-Segafredo zette hem op non-actief.

Hunter vertelt hoe de 19-jarige Simmons in de jeugdcategorieën al z'n concurrenten verpletterde en dus de beloftencategorie oversloeg. Na een moeilijk eerste profjaar verwacht Hunter dat Simmons dit seizoen gaat vliegen...

4) Thymen Arensman

In de tweet waarmee Hunter Arensman aankondigt als één van de riders to watch voor 2021 noemt de Schot hem super talented. In het bijgaande interview komt hij bijna superlatieven tekort om de 21-jarige Team DSM-renner te beschrijven die wij vooral in de Vuelta al wat beter leerden kennen. Hunter noemt het onder andere hugely encouraging dat Arensman in z'n eerste Vuelta - en dan vooral in de laatste week - al zulke resultaten kon neerzetten. Hier lees je het hele stuk over hem.

5) Ben O'Connor

De Brit reed in dienst van NTT een sterke Giro en pakte zelfs een etappe. Daar zag het begin 2020 niet naar uit, want O'Connor kreeg te kampen met hypotyreoïdie, een schildklieraandoening waarbij er te weinig schildklierhormonen worden aangemaakt (en je veel in gewicht aankomt). Nu dat achter de rug is en O'Connor bovendien al een zeer sterk seizoenseinde kende, verwacht Hunter het nodige van de renner die in 2021 voor AG2R-Citroën uitkomt.

6) Sepp Kuss

Sepp Kuss hebben we allemaal natuurlijk al behoorlijk gewatched in 2020, maar Hunter denkt dat de 26-jarige Amerikaan komend seizoen een nieuwe stap in z'n carrière zal gaan zetten - al is hij daarbij vooral afhankelijk van de kansen die hij van Jumbo-Visma gaat krijgen.

Fun Fact van onze eigen redactie: Kuss is afkomstig uit hetzelfde kleine stadje in Colorado als Quinn Simmons (Durango); in het stuk dat Hunter schreef wordt tussen de regels echter duidelijk dat hij niet zoals Simmons een Trump-fan is..

7) Matteo Jorgenson

Matteo Jorgenson heeft een Italiaanse voornaam en een Zweedse achternaam. Dat kan maar één ding betekenen: het is een Amerikaan. En zo is het ook. Een jonge Amerikaan (21). In 2019 schreef hij zelf tal van Europese profploegen aan en AG2R hapte toe. Daar reed hij zich in de kijker en stapte over naar Movistar. Hunter verwacht dat Jorgenson komend seizoen grote stappen gaat maken in de Vlaamse klassiekers.