HomePelotonpraatDe Grote Wieler Revue Shirtjes Ranking! Alle World Tour-shirtjes gerangschikt van lelijk...

De Grote Wieler Revue Shirtjes Ranking! Alle World Tour-shirtjes gerangschikt van lelijk naar mooi 

Naast een enorm groot wielerkenner is onze redacteur ook een modegoeroe van heb ik jou daar. Viktor & Rolf mogen z'n veters nog niet strikken... Daarom beoordeelt hij (nu EF Education afgelopen weekend als laatste ploeg de kit voor 2021 presenteerde) hieronder alle shirtjes uit de World Tour van 2021 en zet ze op volgorde - van de lelijkste naar de mooiste om de spanning erin te houden. Kun je je erin vinden of snapt onze redacteur er niks van?

19) Intermarché-Wanty-Gobert Materiaux

Oké, het is voor de ontwerper ook lastig als je al die sponsors op het shirtje kwijt moet, maar met dat fluorescerende gele randje is het een soort kermisshirt geworden. Jullie zijn nu World Tour jongens, geen kermiskoersen meer en dus ook geen kermisshirts meer!

Cijfer: 3,1

Beeld: Intermarché-Wanty-Gobert Materiaux

18) AG2R Citroën

Tsja, ze durven wel bij AG2R. Ze laten hun renners al jaren in een bruine broek rondrijden en nu komen ze met een redelijk revolutionair ontwerp – alhoewel, goed beschouwd is het een wit shirt waar overdwars gewoon heel groot de titelsponsor opstaat. Gedurfd. Zonder een bungee-elastiek van een hoge klif afspringen is ook gedurfd. Het is ook een slecht idee*. Net als dit shirt.

*Als je wil blijven leven – en die levenslust wordt er niet groter op als je een jaar lang in bruine broek en dit shirt moet rondrijden…

Cijfer: 3,7

Beeld: AG2R Citroën

17) UAE Team Emirates

Het shirt van UAE Team Emirates is een rommeltje. Je tante Dora maakt mooier vormgegeven HEMA-plakboeken met foto's van haar vakantie naar Dubai in 2019. Die grote letters UAE, de onderbroken vlagband van de Emiraten, waar dan opeens Whoosh doorheen komt fietsen (letterlijk, want die o's zijn ook nog 's de wielen van een fiets). Het is too much. En dat is knap voor een in essentie saai wit shirt met zwarte mouwtjes.

Cijfer: 3,9

Beeld: UAE Team Emirates

16) Cofidis

Cofidis rijdt voor m'n gevoel al 100 jaar in hezelfde shirt rond. De kleurencombi doet dan ook een beetje aan de jaren '70 denken. Tijd voor een beetje vernieuwing jongens! (En neem dan meteen die rode broek mee; dat is bijna net zo idioot als een bruine broek..)

Cijfer: 4,5

Beeld: Cor Vos

15) Groupama-FDJ

Je zou denken dat ik met drie Franse teams bij de vijf lelijkste shirtjes een hekel heb aan Frankrijk, maar zo zit het niet. Want ook Groupama-FDJ rijdt net als Cofidis al jaren in een soortgelijk tenue rond. Een behoorlijk saai tenue. Jaja, het is de Franse vlag, maar die kennen we nu wel. Toon eens durf! Ehh, ja, en dan wel op een andere manier dan AG2R s'il vous plait..

Cijfer: 4,9

Beeld: Groupama-FDJ

14) Trek-Segafredo

Zo ongeveer hetzelfde basisshirt als UAE Team Emirates. Bij Trek-Segafredo hebben ze schijnbaar wat minder sponsoren dan bij UAE, want het shirt is nogal leeg. Te leeg. Ik hou best van een beetje minimalisme (zie bijvoorbeeld de hoge positie van Israel Start-up Nation), maar dit lijkt meer op een shirt dat half af is. Per ongeluk een conceptversie van het ontwerp naar de Santini-fabriek gestuurd. De letters TREK staan er overigens ook nog heel lelijk op. Doet me denken aan m'n eigen Word Art-voorkanten van werkstukken toen ik 12 was.

Cijfer: 5

Beeld: Trek-Segafredo

13) Team BikeExchange

Het is stukken beter dan het shirt van Mitchelton-Scott, de naamvoorganger van het Australische team, maar toch had er meer ingezeten. Die onderkant met die frivoliteiten is op zich leuk, maar op de bovenste helft van het shirt zie je er niks meer van terug. Waarschijnlijk moest Simon Yates op de foto expres z'n handen over elkaar doen om te verhullen dat we eigenlijk met twee shirtjes te maken hebben: boven de armen en onder de armen. Toch de eerste voldoende van dit lijstje!

Cijfer: 5,5

Beeld: Team BikeExchange

12) Lotto-Soudal

Lotto-Soudal rijdt ook al jaren in hetzelfde ontwerp rond, maar het is inmiddels wel gefinetuned in een shirt waar weinig op aan te merken valt. De retro-look is fraai, zeker als je hoofdsponsor al zo lang in het wielrennen actief is. Toch een wat lagere klassering omdat ik roodzwart gewoon niet zo mooi vind, maar dat is persoonlijk – sorry Lotto-Soudal!

Cijfer: 6

Beeld: Cor Vos

11) Movistar

Azuurblauw met de Movistar-M erin plus een heel licht ruitjesmotief dat hoe van onder naar boven langzaam outfade (slecht Nederlands én slecht Engels, maar ik weet ook niet hoe ik het anders moet omschrijven). Zo simpel kan het zijn.

Cijfer: 6,6

Beeld: Movistar

10) DSM

Het enige echt lelijke aan dit shirt vind ik het logo van DSM – dat gekke ding naast de letters dus. Maar ja, ik snap dat het op het shirt moet. En oké, het shirtje lijkt wel een beetje op dat van Sky van een paar jaar terug. Maar ja, ze rijden tenminste niet in een bruine broek rond..

Cijfer: 7,1

Beeld: Team DSM

9) Deceuninck-QuickStep

Dat Wolfpackgedoe met de wolvenharen op het shirt zullen we ze maar even vergeven, want buiten dat onderhand wat aanstellerige gedoe is dit gewoon een prima shirt. Geinig hoe het blauwe van de broek als een soort bib-gebeuren doorloopt op het shirt.

Cijfer: 7,3

Beeld: Deceuninck-QuickStep

8) Jumbo-Visma

Jumbo-Visma sloeg vorig jaar een uitstekende nieuwe weg in met het shirt en borduurt daarop voort. De zwarte ietwat schuine band is een vondst. Dit shirt straalt de klasse uit die het team ook op de weg aan de dag legt – al blijft het natuurlijk geel; een beetje een kermiskleur.

Cijfer: 7,5

Beeld: Jumbo-Visma

7) Bahrain-Victorious

Het shirt van vorig jaar had op een top 3-notering kunnen rekenen, maar deze is ook zeer goed te pruimen. De broek loopt door de zwarte schakeringen mooi over in het shirt (zeer trots op deze zin; zou niet misstaan in modegids). Die blauwe mouwrandjes waren een gokje, maar het pakt wat mij betreft nog net goed uit. Veel beter dan wanneer het ook gewoon rood was geweest. Zo zie je maar, AG2R, ik beloon durf ook wel 's…

Cijfer: 7,7

Beeld: Bahrain-Victorious

6) Qhubeka-ASSOS

Zoals je aan de shirtjes die ik het lelijkst vind misschien al is opgevallen, vind ik wit niet per se heel mooi als basis voor een wielershirt. Toch staat Qhubeka-ASSOS hoog. Dat komt puur door die handjes op het shirt. Die represtenteren het goede doel Qhubeka – en dat is natuurlijk al mooi – maar geven het shirtje ook nét even die frivole touch (andermaal trots op deze frase..)

Waarom bij dit shirt opeens de achterkant? Ja ehhh nou… omdat op de voorkant een heel lelijk logo van Mercedes staat en ik Qhubeka vanwege de handjes toch graag een mooi cijfer plus positie wilde geven. Vandaar.

Cijfer: 7,8

Beeld: Qhubeka-ASSOS

5) Israel Start-up Nation

Kijk mensen bij Trek-Segafredo, zo maak je dus een mooi minimalistisch ontwerp. Wit, blauw, dun lichtblauw streepje ertussen, alle sponsorellende op het witte deel kwakken, en klaar ben je. Die ster met pijl linksonder had van mij dan ook niet gehoeven. Maar dat mag de pret niet drukken – en het cijfer maar een heel klein beetje.

Cijfer: 8

Beeld: Israel Start-up Nation

4) INEOS Grenadiers

Waar veel shirts lelijker worden van de sponsoruiting(en), daar pakt het bij Team Ineos precies anders uit. Ik weet het; ze hoeven niet zoals Intermarché-Wanty-Gobért Materiaux negentien verschillende uitingen op het shirtje kwijt. Dat scheelt enorm. Maar toch, dat navy shirt met die rode A en daarover weer het wit van Grenadier. Het klopt.

Cijfer: 8,4

Beeld: INEOS Grenadiers

3) Astana-Premier Tech

Een tijdje geleden stond er op het shirt van Astana een of ander lelijk geel Kazaks geval (het was een zon denk ik?) en zaten er ook witte stukken in. Dat maakte van het shirt met de an sich heel fraaie lichtblauwe basiskleur alsnog een gedrocht. Die tijd ligt achter ons. Met Premier Tech als subsponsor erbij is er blijkbaar ook een stuk meer stijl in het ontwerp. Net als bij Bahrain gaat loopt de broek mooi over in het shirt via de schakeringen (is-ie weer!)

Cijfer: 8,5

Beeld: Astana-Premier Tech

2) BORA-hansgrohe

Grotendeels een licht/wit shirt, maar het staat als een huis. De broek-naar-shirt-overgang is ook weer fantastsich (je hebt het door: dat vind ik belangrijk). Ik snap wel dat Sagan de afgelopen jaren geen wereldkampioen meer wordt en ook het groen aan zich voorbij liet gaan; hij wil gewoon in de fraaie shirtjes van BORA rondrijden – die van vorig seizoen was ook zal zo mooi.

Cijfer: 8,8

Beeld: BORA-hansgrohe

1) EF Education-Nippo

Helaas geen eenden, maar met het roze shirt valt de ploeg van Vaughters opnieuw op. Vorig jaar verliep het roze op het shirt naar donkerblauw. Daar was ik wat minder van gecharmeerd. Maar de combi roze/blauw is natuurlijk wel ijzersterk en dat komt nu mooi naar voren door de sponsoruitingen allemaal in die kleur op het shirt te zetten. Door het blauwe EF te onderbreken met roze cirkels krijgt het shirt wat frivools (overigens zitten er veel meer frivoliteiten op het shirt, zoom maar eens in).

Cijfer: 9

Beeld: EF Education Nippo

Buiten mededinging

Twee shirts die ik ook nog even onder de aandacht wil brengen, zie je hieronder. Het zijn geen World Tour Teams, dus ze doen niet mee voor de officiële prijzen, maar het zijn wel juweeltjes!

B & B Hotels

Om niet als Frankrijkhater de boeken in te gaan hierbij het shirt van de procontinentale ploeg B & B Hotels, dat als het een World Tour-team was geweest er met de eerste prijs vandoor was gegaan. De kleuren kloppen, het ontwerp is gedurfd in de goede zin van het woord, de sponsoruiting staat er mooi op. Een 10 met een griffel!

Beeld: B & B Hotels

Canyon-Sram

Omdat ik ook niet als vrouwenhater de boeken in wil gaan, pik ik er ook nog één vrouwenshirt uit. Niet toevallig dat van Canyon-Sram. De rensters van die ploeg rijden al jaren in de meest fantastsische shirtjes rond. Ik geef toe: je moet ervan houden. Maar ik hou er dus van.

Beeld: Canyon-Sram

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Kopecky blikt nog eens terug op Strade Bianche vorig jaar: ‘Geen spijt hoe het is gegaan, het was een eerlijke strijd’

Het verhaal is bekend: in de finale kwamen ploeggenoten Vollering en Kopecky op kop...

🎥 Oeps, kasseistrook Parijs-Roubaix staat onder water bij verkenning Israel-Premier Tech

We maken ons op voor die andere wielerwedstrijd over ongebaande paden - te weten:...

Oud-prof Stijn Steels doet boekje open over ‘Zwiftrenners’ Vine en Osborne: ‘Ik krijg nog nachtmerries!’

Stijn Steels stopte eind 2022 op 32-jarige leeftijd met profwielrennen. De zoon van spurtbom...

Mathieu van der Poel over aanvallend koersen en wattages: ‘Het is grappig dat juist demarrages de minste pijn doen bij me’

In ons nieuwste magazine – de superdikke seizoengids met alle info over het wielerseizoen...

Meer zoals dit

🎥 Oeps, kasseistrook Parijs-Roubaix staat onder water bij verkenning Israel-Premier Tech

We maken ons op voor die andere wielerwedstrijd over ongebaande paden - te weten:...

🎥 Kwark met borrelnoten? Remco Evenepoel laat in leuk filmpje zien hoe trainingsdag eruitziet!

Remco Evenepoel is z'n wegseizoen al begonnen met een paar indrukwekkende wedstrijden in Portugal....

🎥 Iets voor motorsportliefhebber Mathieu van der Poel? Een letterlijke DIY motorfiets!

Mathieu van der Poel is naast liefhebber van de wielersport ook een fervent motorsportliefhebber....