HomePelotonpraatDit zijn volgens ons de 10 mooiste wieleruitdrukkingen die er bestaan

Dit zijn volgens ons de 10 mooiste wieleruitdrukkingen die er bestaan

Blijf niet tussen de nummer 2 en de nummer 1 van dit artikel hangen... (de goede verstaander weet nu al wat wij de mooiste wieleruitdrukking vinden)

Als er één taal op deze aarde is die Ivo Niehe niet machtig is, dan is het wel de wielertaal. Een taal die voor de leek (waar ik Ivo maar even toe reken; ik heb ‘m nog nooit op koerskennis kunnen betrappen) totaal onbegrijpelijk is. Hoog tijd om al die prachtige uitdrukkingen die onze sport zo kleuren eens in het zonnetje te zetten in Wieler Revue’s Wieleruitdrukkingen Top 10. Samen met mijn collega’s kwam ik tot deze lijst (waar vast over te twisten valt..)

10) ‘Geparkeerd staan’

Geparkeerd staan en toch bewegen. Het kan in de wielerwereld. Want als je geparkeerd staat fiets je nog wel, alleen in vergelijking met de mensen om je heen heel langzaam – zo rijden profs die volgens de commentator geparkeerd staan op een col nog steeds harder omhoog dan de gemiddelde wielertoerist…

9) ‘Iemand flikken’/’Geflikt worden’

De term die symboliseert dat wielrennen geen sport is, maar het leven. En in het leven doen mensen veel dingen die niet zo netjes zijn. In het wielrennen noemen we dat iemand flikken.

8) ‘Flandrien’

Het mooie aan het woord Flandrien is de ongrijpbaarheid. Dat begint er al mee dat het een Frans woord is voor iets Vlaams. Daarnaast hoef je weer geen Vlaming te zijn om Flandrien te zijn. Snap je het nog? Nee? Dat maakt wielertaal zo mooi!

Een oude Briek Schotte, de oer-Flandrien | Beeld: Cor Vos

7) ‘Het nekkie is eraf’

Dit is misschien wel een bestaande Haagse/Hollandse uitdrukking, maar door Michael Boogerd werd het een wieleruitdrukking. In zijn heerlijk spontane interviews na de wedstrijden zei hij regelmatig dat z'n nekkie eraf af. Dit had niks met de Franse revolutie en de guillotine te maken; nee, hij was gewoon helemaal leeg.

6) ‘In de mongolenwaaier zitten’

Gerrie Knetemann zei waar het op stond. In 2021 had-ie vermoedelijk een andere term moeten bedenken, maar toen hij verwoordde was de waaier die bestond uit de renners de slag gemist hadden de mongolenwaaier.

WAAAAAAAIERSSSSSSSSSS! | Beeld: Cor Vos

5) ‘Moraal hebben’

Deze is zo mooi omdat het eigenlijk geen Nederlands is. Ooit is er een wielrenner begonnen moraal in plaats van moreel te zeggen en nu zeggen we het allemaal. Beetje zoals je parkoers schrijft in plaats van parcours. Bewijzen dat de wielertaal officieel erkend moet door de Nederlandse overheid!

4) ‘Hij is ribbedebie’

Deze komt voornamelijk voor rekening van Michel Wuyts. Het is eigenlijk de Vlaamse versie van het 'Doei ik ga vast', van mart Smeets. Geen idee of het in het Vlaams een uitdrukking is die vaker wordt gebruikt en wat de achtergrond is, maar het is duidelijk: als je ribbedebie bent, ben je er vanonder gemuisd (hé, dat is er eigenlijk ook wel eentje hè? Nou ja, bij dezen..) en zien de anderen je niet meer terug, naar verwachting van Wuyts.

3) ‘Iemands karretje in de poep rijden’

Zonder Gerrie Knetemann zouden we het moeten doen met veel minder van die heerlijke wielertermen, dus we konden niet anders dan ook nog een term van hem als eerbetoon in de top 3 te zetten. Het mooie aan 'Iemands karretje in de poep rijden' is dat je je er tegelijkertijd wel een voorstelling bij kunt maken (het klinkt niet best), maar het toch enigszins abstract blijft – er is nog nooit daadwerkelijk een karretje in de poep gereden.

Gerrie Knetemann, geïnterviewd door Mart Smeets na de Amstel Gold Race | Beeld: Cor Vos

2) ‘Stoempen’

Zelden beschreef de combinatie van letters zo mooi wat een term inhoudt. Als je stoempen zegt, zie je bij wijze van spreken iemand schokschouderend, gebogen over z'n stuur, over een kasseienstrook rijden. Stoempen. Prachtig.

1) ‘Chasse patate’

Deze term voor iemand (of soms een groepje) die kansloos tussen kopgroep en peloton inrijdt, brengt alles samen wat wieleruitdrukkingen zo mooi maken: authenciteit, historie* en originialiteit. De chasse patate is dus volgens ons de mooiste wieleruitdrukking en hangt er zeker niet zomaar bij!

*De term betekent letterlijk jacht (chasse) aardappel (patate) en komt oorspronkelijk uit de zesdaagsewereld waar tijdens het minder belangrijke middagprogramma een soort toneelstukje werd opgevoerd. De mindere koppels mochten dan wegreden terwijl de betere koppels (die zich konden sparen voor het grote werk ’s avonds) net deden alsof ze in de jacht waren op de mindere renner voor hen – de spreekwoordelijke aardappel van een coureur.

P.S. Dat shirt met Chasse Patate eropuit de header bestel je hier, mocht je geïnteresseerd zijn..

En hier nog een paar die de top 10 net niet gehaald hebben, maar absoluut een eervolle vermelding verdienen

Je kloten eraf draaien, flanellen benen hebben, het skoekeloen inrijden, baroudeur zijn, jus in de benen hebben, een jasje uitdoen, grinta hebben, aan het elastiek hangen, de derde bal, de deur dichtdoen, de bus, à bloc zitten, goed kunnen aankomen, wieltjeszuiger, er een snok aan geven, de sprint der stervende zwanen, vals plat, Spaans plat, en natuurlijk door de wind boren, het op de kant zetten en waaiers.

Beeld: Spreadshirt.com

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Jumbo-Visma veilt fietsen: bieden op Tourfiets Vingegaard, groene fiets Van Aert en Vos

Net als vorig jaar veilt Jumbo-Visma de fietsen waarop de renners het afgelopen seizoen...

Rob Harmeling wilde helemaal geen ploegleider worden, maar: ‘Dit prikkelt mij zo enorm, dat ik erbij wilde horen!’

Twee weken geleden klapte Bas Tietema in een gesprek met RTV Oost al enigszins...

Herstel Roglic gaat langzaamaan goede kant op: ‘Ik kan mijn arm nog niet helemaal strekken, maar iedere week gaat beter”

Dat heeft natuurlijk een specifieke reden, want de Sloveen werd geopereerd aan zijn schouder....

Meer zoals dit

Jumbo-Visma veilt fietsen: bieden op Tourfiets Vingegaard, groene fiets Van Aert en Vos

Net als vorig jaar veilt Jumbo-Visma de fietsen waarop de renners het afgelopen seizoen...

Stranddag op Strava: Mathieu van der Poel ramt eerst viaducten op en maakt het af op strand in Spanje

Na drie crosswedstrijden, waarvan hij er twee won (Hulst en Antwerpen) en in eentje...

Video | Trainingsbeest Bernal in apocalyptische regen achter de brommer aan het afzien

Egan Bernal pakte na zijn verschrikkelijke crash bovenop een bus, waarbij hij bijna alles...