14 Leuke en opvallende feitjes uit de Wieler Revue Seizoengids die je niet meteen opvallen

Onze internetredacteur houdt ook van papier en nam dus eens een kijkje in de zeer uitgebreide seizoengids van Wieler Revue (nog steeds verkrijgbaar, zei artikel). Hieronder zijn selectie van grappige en opvallende zaken. Van onuitspreekbare Thaise namen tot Friese trots...

aafke soet

1) Mijn gehele fiets is ongeveer evenveel waard als onderdeel A van het Cervélopracemonster van Jumbo-Visma

11.000 euro, weet je hoeveel seizoengidsen je daarvoor kunt kopen?! (Nou, 1.376,7209011 om precies te zijn, want ze kosten 7,99 euro per stuk. En als je er gewoon één zo'n prachtig boekwerk van maar liefst 212 pagina's wil hebben, bestel je 'm hierrrrrrrr - wees er snel bij, want de voorraad slinkt snel..)

2) Bij Astana moeten ze even een andere fotograaf inhuren

Of op z'n minst een andere belichter; allemaal twofaces bij Astana... Overigens is Astana de World Tour-ploeg met de meeste allitererende namen in de selectie met Alex Aranburu, Hugo Houle en Fabio Felline.

3) De prestigieuze prijs voor Mooiste Snor van het World Tour Peloton gaat naar...

...Tromgeroffel... HUGO TOUMIRE VAN COFIDIS!

4) Owain Doull van INEOS legt beslag op een prachtige tweede plek in de verkiezing

En de tweede prijs is een gastrol in Peaky Blinder. Dat treft, want Owain kan daar met z'n naam en z'n voorkomen zo in spelen!

5) Volgende verkiezing: Mooiste Voornaam in World Tour

En die gaat naar Barnabás van Team BikeExchange. De jury, bestaande uit mezelf, komt waarschijnlijk met die naam uit de hoge hoed omdat het lijkt op Barabas, jeweetwel, de professor uit Suske & Wiske.

6) De uitslag was overigens anders geweest als Continentale ploegen ook waren meegenomen in de verkiezing

Dan was-ie voor Peerapol, omdat dat fonetisch twee stukken fruit in één naam zijn - met niets te vergelijken, want je kunt geen Peerapols met Peerapols vergelijken.

Het is voor de commentatoren overigens te hopen dat Peerapol Chawchiangkwang en Turakit Boonratanathankorn het nooit tot de Europese koersen schoppen; het zijn met recht tongbrekers...

7) Coolste overall naam is deze jongeman van een Chinees Continental-team

Ik heb het natuurlijk over Yonglong Dong, met een drierijm in z'n naam. De ploeg beschikt ook nog over drie Li's.

8) Geen idee of die drie Li's broers zijn, maar bij de Nederlandse conti-ploegen is daar wel een leuk feitje over...

Drie van de zes continentale ploegen die ons land rijk is, hebben namelijk twee renners met dezelfde achternaam onder contract staan. Piotr en Yoeri Havik bij BEAT zijn geen broers, maar dat maken Tim en Mick van Dijke (Jumbo-Visma Development)goed door zelfs tweelingbroers te zijn. Daan en Roel van Sintmaartensdijk van Volker Wessels zijn 'gewone' broers.

Andere Conti Fun Facts: Stefano Museeuw bij BEAT is wél de zoon van Johan Museeuw, maar Marco Frigo (SEG Academy) is níét de zoon van Dario Frigo. Bij Volker Wessels is Nick Brabander een Zuid-Hollander. Martins Pluto bij À Bloc is gewoon op aarde geboren. Stijn Appel van diezelfde ploeg heeft geen broer die Peer heet en Thaise roots heeft.

9) Aafke Soet heeft van ons de Friese nationaliteit meegekregen

Nu bestaat de redactie merendeels uit mensen met Friese roots en is Aafke ook wel een Friezin, maar zo nationalistisch zijn ze nu ook weer niet... Het is een foutje; ze hebben geen idee hoe het heeft kunnen gebeuren - mocht u het behagen, stuur ze een fles Berenburg op.

10) Dit is dan weer geen foutje

Of tenminste niet van ons.. Jhonatans ouders hebben daadwerkelijk de h wat naar voren gehaald in z'n naam.

11) Over namen gesproken...

Weet je nog dat veel mensen Michael Boogerd vroeger Michael Boogaard noemde? Nou, bij de vrouwen is er een renster die echt Boogaard heet. En dan ook nog Maaike, wat bijna Maaikel is, wat weer fonetisch bijna Michael is.

12) Maaike mist één letter voor Maaikel, Andreas mist er twee voor iets moois

Bijna Stokbrood! So close and yet so far...

13) De continentale ploeg van Contador en Basso heeft een toepasselijke sponsor

Bij EOLO-Kometa, de ploeg van eigenaar Alberto Contador en ploegleider Ivan Basso, is Kometa een vleesverwerkingsbedrijf. En waar lag die 0,000000005 gram clenbuterol in het bloed van Contador ook alweer aan volgens de Spanjaard? Juist, een stukje vlees waar iets mee was...

14) En we eindigen, zoals het alfabet, met de Z

Want bij de continentale ploeg Amore & Vita Prodir heeft maar liefst een derde van de renners een achternaam die met een z begint. Sowieso een bijzonder ploegje, want ze worden gesponsord door het Vaticaan, die met met de leus Amore & Vita (Liefde & Leven) de campagne tegen abortus en euthanasie onder de aandacht wil brengen.