Sepp Kuss merkt weinig van klimmen op hoogte: 'Trainde vaak op 4000 meter hoogte'

De Amerikaan van Jumbo-Visma wordt dit seizoen vaker als kopman uitgespeeld. Als er op hoogte geklommen wordt, is dat alvast geen probleem voor Kuss...

sepp kuss

In het wielrennen geldt er een soort magische 2000 metergrens. Als je boven die hoogte komt, wordt de lucht zo ijl dat de meeste mensen dat merken en het omhoogrijden nóg een extra complicerende factor krijgt - misschien heb je het op de Galibier, Stelvio of een andere reus zelf wel eens aan den lijve ondervonden.

Voor Sepp Kuss, deze Ronde van Catalonië samen met Steven Kruijswijk de kopman van Jumbo-Visma, is het een peulenschil, zo vertelt hij in een interview met de Schotse wielerjournalist David Hunter. De Amerikaan komt namelijk uit Durango in Colorado en dat ligt al op 1988 meter hoogte.

"Mijn basis is dus eigenlijk al 2000 meter. Bij een beetje training vroeger gingen we al snel naar 3000 meter. Het wordt je standaard; je went eraan. Het hoogste wat ik heb gereden was naar Mount Evans, op meer dan 4000 meter hoogte. Tegenwoordig heb ik er niet veel voordeel meer van, want bijna alle klimmers wonen op hoogte en het halve peloton komt uit Colombia, haha", grapt Kuss.

De 26-jarige Amerikaan verlengde onlangs zijn contract bij Jumbo-Visma (zie het grappige filmpje onder dit artikel) en mag voorzichtig ruiken aan het kopmanschap. "We hebben bijvoorbeeld gewerkt aan de aerohouding op de tijdritfiets. Maar in de UAE Tour viel dat tegen; ik kon in die houding geen vermogen leveren. We hebben het daarom wat aangepast. Hopelijk gaat het nu beter." (Dinsdag staat er een 18 kilometer lange tijdrit op het programma in Catalonië.)

Maar ruiken aan het kopmanschap is meer dan je zwakke punten (de tijdrit) verbeteren, volgens Kuss. "Het kopmanschap kost veel meer energie. Als je een kopman bent, kun je niet zomaar achterin het peloton zitten, of momenten van concentratieverlies veroorloven. Dan kun je zo de wedstrijd verliezen. Die omschakeling maken kost tijd."

Voor Kuss staat de eerste test dus vanaf vandaag op het programma in de koers rond Barcelona. "In Catalonië hebben we met Steven, George (Bennett, red.) en mij een sterke klimploeg. Wie de echte kopman wordt, zal ook een beetje afhangen van de tijdrit. Maar er zijn zoveel sterke klimploegen hier...", blikt Kuss vooruit.

Sepp Kuss maakt z'n contractverlenging bekend via WhatSepp...

Het hele interview met Kuss