Strenge maatregelen, hoge boetes in Ronde van Vlaanderen, maar: 'Geen haar op mijn hoofd denkt aan uitstel'

Organisator Thomas van den Spiegel is positief gestemd!

mathieu van der poel

Waar het doorgaan van Parijs-Roubaix op z'n minst hoogst onzeker is, daar hoeven we ons om die andere pijler onder het klassieke voorjaar minder zorgen te maken. Alle seinen staan ondanks stijgende coronacijfers in België op groen voor de Ronde van Vlaanderen.

Organisator Thomas van den Spiegel is na een overleg met de autoriteiten zeer positief gesteld. "Op dit moment is er geen haar m'n hoofd dat aan uitstel denkt. Tuurlijk, er is altijd twijfel in deze tijden, maar omdat we het in oktober zo goed hebben gedaan, was die mij bij zeer beperkt", zegt hij tegen Sporza.

Van de Spiegel vervolgt: "Er zijn duidelijke afspraken gemaakt. En je ziet ook dat er in het peloton heel weinig besmettingen zijn. Dat er geen publiek aanwezig mag zijn, is ook deels voor de gezondheid van de renners. Maar je wil ook niet dat ene evenement zijn waar er coronaproblemen ontstaan. Daarom dat we ook zo streng moeten zijn."

Die strengheid wordt benadrukt door Carina Van Cauter, de gouverneur van Oost-Vlaanderen, de streek waar Vlaanderens Mooiste zich grotendeels afspeelt. "Er is nergens publiek welkom: de aankomst- en finishzone, hellingen en kasseistroken worden hermetisch afgesloten."

"En er zal gehandhaafd worden", waarschuwt ze. "De boetes zijn niet min: een onmiddellijke minnelijke schikking van minstens €250."En vergeet niet dat we over een politieverordening van de gouverneur spreken. Dat wordt gehandhaafd door de correctionele rechtbank. Als men het toch te bont maakt, riskeert men een dagvaarding voor de rechtbank."

Tevens worden er meer dan 600 agenten ingezet om alles in goede banen te leiden. Mensen die langs het parkoers wonen mogen alleen naar buiten als ze een mondkapje dragen en in hun eigen bubbel blijven. Maar, zo zegt de gouverneur: "Met supporters van wereldklasse, die thuis de wedstrijd bekijken, kan het niet meer misgaan."