5 Redenen waarom de E3-Prijs stiekem de mooiste koers van het jaar is

Niks Strade Bianche, Roubaix of De Ronde... Onze redacteur is verliefd op de E3; en wel om onderstaande 5 redenen!

stybar e3

1) De E3 is altijd spectaculair

De E3 kent niet de druk van de Ronde, maar wel een vergelijkbaar parkoers - oké, het is wat korter. Favorieten koersen er dus (nog) meer vrijuit dan in monumenten. Het gevolg is dat we nooit een voorspelbaar/saai koersverloop zien waar het in - met het grootst mogelijke respect voor de heilige Ronde - Vlaanderens Mooiste soms toch nog wel eens afwachtend koersen is.

Nu hoeven we daar met Van der Poel en Van Aert aan de start sowieso niet heel bang voor te zijn, maar in de E3 dus al helemaal niet. Spektakel gegarandeerd!

2) De E3 is cult

Behalve een fraaie wielerwedstrijd met een ontzettend sterk deelnemersveld is de E3 ook cult - en ik hou van cult; jezelf niet al te serieus nemen is een groot goed. De organisators van de E3 doen het op dat gebied prima. Zo hadden ze bijvoorbeeld tijdens corona robots als rondemissen.

Maar bovenal is er de échte rondemiss Germaine die vanaf de bank met manlief de koers bekijkt. De Zwarte Cross had Tante Rikie, de E3 Germaine!

3) De E3 is de E3

Officieel heet de E3 sinds een tijdje de E3 Saxo (Bank) Classic, maar in de volksmond is de E3 de E3 en dat is een heerlijke naam voor een koers die ik net al het predicaat cult gaf. Hij is namelijk vernoemd naar een snelweg.

In 1958 werd de wedstrijd voor het eerst verreden en op dat moment werd ook de snelweg de E3 aangelegd, van Harelbeke naar Antwerpen en vice versa uiteraard. Omdat Vlaanderen koersverliefd is, kon dat maar één ding betekenen: een wielerkoers die dezelfde naam als de snelweg draagt (die nu overigens A14/E17 heet). Dat zijn toch heerlijke koersverhalen?

4) De E3 is op vrijdagmiddag

En vrijdagmiddag is een heerlijk koersmoment. Tuurlijk, in het weekend is het prima koers kijken, maar de vrijdagmiddag heeft toch iets magisch. Het is specialer. Letterlijk, want op je kunt je eigen koersvrijdagmiddagborrel houden met een heerlijk glas (Vlaams) speciaalbier erbij.

Stybar hield in 2019 na afloop zelf ook een vrimibo op het podium...

5) En de E3 is toch de échte opening van het Vlaamse werk

De Omloop heeft die naam, maar goedbeschouwd wordt die koers toch iets te vroeg in het jaar verreden om het predicaat van opener te krijgen. Bovendien is het een trend dat het deelnemersveld daar toch net wat minder is. En daarom is de E3 voor mij de echte opener van koersen in Vlaanderen - op naar een prachtige Vlaamse wielerweek!

Beeld: Cor Vos