Overzicht | Koers op tv: rondjes Amstel, lunchkoers en de eerste Pijl

Hieronder lees je waar en hoe laat je je deze week wielrennen op tv ziet (en wie en wat je dan ziet).

leo van vliet mathieu van der poel

Maandag tot en met zondag: Ronde van Turkije

De renners zagen de eerste etappe op zondag vanwege sneeuw verplaatst worden, maar vanaf maandag rijden ze het originele parkoers - en vanaf dinsdag gebeurt dat ook in een lekker Turks zonnetje.

De Ronde van Turkije is vooral een sprintersfestival. Het zou zomaar kunnen dat het iedere dag sprinten wordt behalve donderdag. Dan staat er namelijk een bergetappe op het programma waarin de renners in twee trappen van zeeniveau naar 1800 meter hoogte klimmen.

De aanwezige sprinters (Philipsen, Cavendish, Greipel, De Kleijn - winnaar eerste etappe, Halvorsen, Hodeg en misschien wel een keertje Jakobsen als-ie zich goed voelt?) kunnen hun lol op. In de bergetappe zullen we minder grote namen zien. Wij tippen Quentin Pacher, die dit seizoen al mooie resultaten behaalde.

TV: Ga deze week iedere dag uitgebreid lunchen met een Turkse tosti of een échte Turkse specialiteit, want De Ronde van Turkije volg je iedere dag op Eurosport 1 van 12.00 uur tot 14.00 uur.

Het profiel van de enige bergetappe op donderdag, met de tweetrapsraket.

Woensdag: Brabantse Pijl (m/v)

Jarenlang de koers waarin Michael Boogerd en Oscar Freire goede sier maakten. Dan weet je genoeg: dé overgangskoers van de Vlaamse kasseien naar de Waalse hellingen.

Dit jaar helaas zonder oud-winnaars Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe, maar Wout van Aert is er wel bij in Leuven. Hij zal ondanks de afwezigheid van Alaphilippe en VDP genoeg concurrentie hebben: Michael Matthews, Chrstophe Laporte, Dylan Teuns, Sonny Colbrelli, Jasper Stuyven en Greg Van Avermaet om er een paar te noemen.

TV: Sporza en Eurosport zijn er vanaf 15.15 uur (Sporza op Één) en 15.30 uur (Eurosport 1) bij. De finish is rond 17.30 uur. De vrouwenkoers volg je vanaf 11.15 uur op de Eurosport Player.

De route van de Brabanste Pijl.

Woensdag tot en met zondag: Ronde van Valencia

Zowel de heuvelmannen als de sprinters als de tijdrijders kunnen hun lol op in de Ronde van Valencia. Op papier staan er drie mogelijke sprintersritten (maar Spanje, dus twee van die drie zijn allesbehalve vlak..) op het programma, één keer mogen de punchers hun gang gaan en op de voorlaatste dag wacht er een vlakke tijdrit van 14 kilometer.

Het heeft een verscheidenheid aan coureurs naar Spanje gelokt, want met Alejandro Valverde, Caleb Ewan, Stefan Küng, Arnaud Démare, Enric Mas merk je al dat er voor alle specialiteiten namen aanwezig zijn.

TV: de Ronde van Valencia volge je iedere dag vanaf 14.00 uur, na de Ronde van Turkije, op Eurosport 1.

De op papier zwaarste etappe net aankomst heuvelop. | Beeld: La Flamme Rouge

Zondag: Amstel Gold Race (m/v)

Het klapstuk van de wielerweek is - zeker vanuit Nederlands perspectief - de Amstel Race. Nadat-ie in 2020 werd afgelast, zien we dit jaar de renners wel op de Limburgse wegen, zij het op een andere manier dan normaal.

Het is namelijk rondjes rijden. Nu zijn rondjes prima voor een koers die naar een biermerk is vernoemd. En zoveel rondjes zijn ook zwaar, want de renners moeten in de 12 rondjes van bijna 17 kilometer plus een iets kortere finaleronde zo'n 4000 hoogtemeters overwinnen.

Niet verwonderlijk dat we dus dezelfde namen als in de Brabantse Pijl terug gaan zien, plus nog een blik klimmerstypes als Roglic, Hirschi en Carapaz erbij.

TV: De NOS, Sporza en Eurosport 1 zijn er allemaal bij. De NOS zorgt ook voor omkadering. De vrouwen starten al heel vroeg en worden iets voor twaalven aan de meet verwacht, terwijl de finish van de mannen zo rond de klok van half zes verwacht wordt.

Het rondje (rood) en de finalelus (geel)