'Blokkeerbrit' Dowsett doet boekje open over vuile spelletjes in peloton: 'Waren meedogenloos' 

Verhalen uit het peloton die je op tv niet ziet, altijd smullen. Pak de popcorn er maar bij!

alex dowsett
  • Alex Dowsett Alex Dowsett

Dat het er in het peloton soms heftig aan toe gaat weten we, maar we horen er zelden echt over. In een inmiddels verwijderde Instagram-post doet Alex Dowsett van Israel Start-Up Nation wél een boekje open over de gangvan zaken in het peloton aan de hand van een incident in de Ronde van Turkije.

Als lid van een sprintersploeg (Greipel) is hij betrokken bij het blokkeren van de weg als de juiste ontsnapping vertrokken is. Voor de iets minder geïnformeerde wielerfan: dat is wat gebeurt als de sprintersploegen hun zegen geven over de vlucht van de dag.

Dowsett legt in z'n Instagram-post uit: "Dan gaan we met 20 per uur op kop rijden met mensen van de sprintersploegen en blokkeren we de boel zodat niemand er meer langskan. En met blokkeren bedoel ik ook echt blokkeren. Er is geen millimeter ruimte meer waar je langskan."

Niet alle renners zijn het altijd eens met die blokkade, zo ook in de Ronde van Turkije een renner uit een andere World Tour-ploeg die Dowsett niet bij naam wil noemen. "Die nam het heft in eigen hand en begon me van achteren zo hard te duwen dat ik voor het peloton uit kwam te rijden en hij erlangs kon. Ik reageerde snel door te remmen en blokkeerde hem zo alsnog."

"Met een andere renner waar hij dit even daarvoor ook probeerde hebben we hem op niet mis te verstane wijze duidelijk gemaakt dat we het ons persoonlijk doel van de dag zouden maken hem niet in de vlucht te laten komen. Dat is gelukt. We waren meedogenloos", vervolgt hij.

Daarna verdedigt Dowsett z'n tactiek. "Volgens mij was het niet oneerlijk zijn ambities voor die dag op deze manier te dwarsbomen, want wat hij deed was heel gevaarlijk en mag gewoon niet. Daarbij had het inderdaad zin voor hem om in de ontsnapping te zitten - hij reed voor de puntentrui - dus als-ie het gewoon gevraagd had, dan hadden we hem er wel langs gelaten. Nu heeft hij met z'n eigen agressieve acties z'n lot bepaald", besluit Dowsett.

Wat nu rest: de speurtocht naar de renner die door Dowsett is geblokkeerd. Laat het ons weten als je denkt te weten wie het is...

Hieronder lees je het hele verhaal zoals Dowsett dat optekende

En de Twitteraar die ermee kwam