Groningse professor: 'Pidcock moet bezwaar aantekenen tegen uitslag Amstel Gold Race' 

Een Groningse emeritus hoogleraar pleit voor een revolutie op het gebied van fotofinishes naar aanleiding van de Van Aert/Pidcock-foto. Volgens hem moet de Brit een bodemprocedure beginnen.

van aert pidcock

Als koersliefhebber zat de emeritus hoogleraar sportstatistiek bij de Rijksuniversiteit Groningen Gerard Sierksma zondag voor de buis voor de spannende finish van de Amstel Gold Race - normaal gesproken is hij het Amstel-weekend altijd in Limburg om de toertocht te rijden, maar dat zat er nu door corona niet in.

Ook hij zag dus nu dat Wout van Aert tot winnaar werd uitgeroepen na een miniem verschil op de finishfoto. Sierksma zag dat verschil ook wel, maar geeft in Dagblad van het Noorden aan dat zo'n foto tóch geen zekerheid biedt over wie nou echt als eerste z'n wiel over de streep drukte.

"Er worden in een computerbeeld een paar lijntjes getrokken en daarop is te zien dat het wiel van Van Aert de lijn net iets eerder raakt dan het wiel van Pidcock. Daar zit het knelpunt. Draai je dit lijntje een nanograadje, dan is Pidcock de winnaar. Maak je een klein foutje, dan is er dus een andere winnaar. Het probleem is: die foutjes worden nou eenmaal altijd gemaakt."

En dus waren er volgens Sierksma twee winnaars zondag. "Begrijp me niet verkeerd: Wout van Aert heeft gewonnen, maar Tom Pidcock óók. Meten is onzeker weten, het is weten met een foutmarge. Iedereen die natuurkunde heeft gestudeerd weet dat; er moet altijd rekening gehouden worden met een zekere foutmarge. Zwart en wit bestaan, maar grijs ook."

Daarom wil Sierksma dat Pidcock actie onderneemt. "Hij moet als de wiedeweerga bezwaar aantekenen. Het is tijd voor een bodemprocedure, zodat we dit probleem voor eens en voor altijd op kunnen lossen. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Ik kan me een close finish herinneren van Marcel Kittel en Edvald Boasson Hagen in de Tour. Of wat te denken van Pieter Weening en Andreas Klöden?"

De professor heeft ook wel een oplossing. Hij pleit voor een tolerantiezone. Finishen renners samen in die zone, dan zijn er twee winnaars. "Ik zie het liefst ook een winnaar en een verliezer. Zo werkt het in de sport. Maar wat we vooral willen is dat het eerlijk is. In het geval van zondag is het eerlijk om twee winnaars aan te wijzen."

Maar wordt de grens met het instellen van zo'n zone niet gewoon verschoven? Nee, besluit Sierksma. "Mensen die dat zeggen, begrijpen het niet." Hij legt het uit door een parallel te trekken met snelheidsovertredingen in het verkeer.

"Kijk, er zijn verkeersborden die aangeven dat je ergens maar 50 mag rijden. Als de politie metingen verricht, is er sprake van een tolerantiezone, omdat ook in die metingen een foutmarge zit. Als je harder dan 54 rijdt, weet de politie zeker dat je te hard reed en krijg je een boete. Zo werkt het ook bij een tolerantiezone op een finishlijn."