Thijs over Tom: 'Weer de Dumoulin van 2016 worden, weg met de klassementen'

Journalist Thijs Zonneveld laat zijn licht schijnen over de comeback van Tom Dumoulin.

tom dumoulin
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Een blijde boodschap voor de wielerwereld en natuurlijk Tom Dumoulin zelf: hij is terug! En sneller dan we dachten, al in de Ronde van Zwitserland, die op 6 juni begint, zien we de Limburger weer terug in koers. Daarna zal hij het NK op de weg, het NK tijdrijden betwisten. Maar het grote doel is de tijdrit van de Olympische Spelen.

Journalist Thijs Zonneveld liet aan Sporza weten wat hij verwacht van de comeback - en hij lijkt informatie van Dumoulin uit eerste hand te hebben (de twee staan op goede voet met elkaar en namen al een paar mooie podcasts op.

"Het gastoptreden in de Amstel Gold Race was veelzeggend: het liet zien dat Dumoulin uit zijn schulp kroop. Hij was niet bang om in te beeld te komen en zocht nadrukkelijk contact met iedereen langs de kant van de weg. Daar zag je dat een groot deel van Dumoulin opnieuw met de koers te maken wilde hebben."

En nu is hij dus na vier maanden sabbatical terug als profwielrenner. Zonneveld weet wat Dumoulin vooral heeft gedaan in die periode. "Hij heeft vooral nagedacht over de manier waarop hij opnieuw wielrenner wil zijn. Dat dat niet als ronderenner zou zijn, was vanaf het begin duidelijk. De voorbije jaren is hij evenwel steeds meer gaan beseffen dat het niveau hoger is geworden. En dat hij, om te kunnen winnen, in een nog nauwer corset zou moeten leven dan in 2017 en 2018. Dat stuitte hem tegen de borst."

Zonneveld verwacht dan ook een andere Dumoulin dan die we in de voorbije jaren zagen. "Hij zal opnieuw de renner van 2016 willen worden. Toen hij zich kon focussen op de olympische tijdrit en etappes mocht proberen te winnen in de Tour. Dat vond hij de fijnste manier om zijn sport te beleven. En sluit ook het dichtste aan bij het type renner dat hij is. Hij zat toen voor het laatst met een fijn gevoel op de fiets. Dat wil hij weer."