Ronde van Spanje start in 2022 in Nederland

Hoewel de coronapandemie er voor zorgt dat grootschalige evenementen momenteel slechts beperkt kunnen plaatsvinden, staan alle seinen voor de Vueltastart in 2022 in Nederland op groen. Dat meldt de organisatie. De ASO, de provincies Utrecht en Noord-Brabant, het ministerie van VWS en de steden Utrecht, Breda en Den Bosch willen het evenement volgend jaar in Nederland organiseren.

Ronde van Spanje start in 2022 in Nederland

Oorspronkelijk was het plan om de Vuelta in 2020 in Nederland te laten plaatsvinden, maar de coronapandemie gooide roet in het eten. Er is toen wel afgesproken om te kijken of het mogelijk is om de start in een ander jaar te laten plaatsvinden. Dit jaar start de Vuelta in Burgos, dus er werd gemikt op volgend jaar. Uit een haalbaarheidsonderzoek is geconcludeerd dat de Vuelta in 2022 alsnog in Utrecht en Noord-Brabant start. De exacte data worden bekend zodra de UCI de wielerkalender vastgesteld heeft.

"Het is een lang gekoesterde wens om in het fietsland Nederland te starten", zegt Vuelta-directeur Javier Guillén. "Nederland staat bekend om haar organisatiekracht en ik weet zeker dat we, ook gezien de huidige situatie, erin kunnen slagen om het evenement op een goede en vooral veilige manier te kunnen organiseren."

Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht voegt er het volgende aan toe: "Dat we zo’n groot sportevenement alsnog naar Nederland en naar Utrecht hebben kunnen halen, is een enorme opsteker na deze moeilijke periode. We gaan er samen met de andere steden, provincies en (sport-)organisaties onze schouders onder zetten om in 2022 een Vuelta-zomer te organiseren die alle wielerharten sneller doet kloppen!"

Drie etappes

In de plannen voor de start in 2020 waren drie etappes opgenomen. De ronde zou starten met een ploegentijdrit in Utrecht. Vervolgens zou de tweede etappe een rit in lijn zijn, van Den Bosch naar Utrecht en tot slot zou de derde etappe op Nederlands grondgebied een rit zijn die start en finisht in Breda. Aan die opzet wordt niets veranderd.

Vuelta a España
  • Vuelta Holanda