Ook voor het NK wielrennen moet je een kaartje kopen om wielrenners aan het werk te zien

Mathieu van der Poel en/of Anna van der Breggen aan het werk zien in Drenthe? Betalen!

mathieu van der poel nk

De VAM-berg in het Drentse Wijster is natuurlijk de Monte Zoncolan niet, maar toch hebben de twee hellingen straks één ding gemeen: je moest er betalen om wielrenners aan het werk te zien.

In de Giro-etappe naar de Monte Zoncolan liet de Giro-organisatie vanwege het coronavirus 1000 toeschouwers toe die allemaal een tientje moesten betalen. Bij het NK wielrennen op 19 (dames) en 20 (heren) juni kun je voor 15 euro een toegangsbewijs kopen om op het parkoers op en rond de VAM-berg te staan.

In Drenthe zijn er 2000 tickets beschikbaar en moet je ook een negatieve coronatest kunnen overleggen. Voor de Zoncolan waren de kaartjes binnen twaalf minuten uitverkocht. Zo'n vaart loopt het niet bij het NK, want op moment van schrijven kun je hier voor beide dagen een ticket aanschaffen om Mathieu van der Poel en/of Anna van der Breggen aan het werk te zien op het lokale rondje.

Organisator Thijs Rondhuis legt in Dagblad van het Noorden uit waarom hij over is gegaan tot ticketing bij het evenement. "Het is puur en alleen bedoeld om een gedeelte van de kosten te dekken van een NK wielrennen in coronatijd met publiek." Rondhuis en z'n team moeten allerlei extra kosten maken om een NK met toestschouwers mogelijk te maken.

De organisator denkt dat ticketing in de toekomst veel meer aan de orde zal zijn in het wielrennen. "In het algemeen is het wel een nieuw verdienmodel voor de wielersport. Ik voorzie bijvoorbeeld dat er in de Tour de France ook moet worden betaald als je straks de Alpe d’Huez op wil. Toch denk ik dat het NK in de toekomst, wanneer de omstandigheden weer normaal zijn, gratis te bezoeken moet blijven."

Rondhuis vindt het belangrijk dat juist het NK gratis blijft. "Het Nederlands kampioenschap is het jaarlijkse hoogtepunt van het nationale wielrennen. De sport is groot geworden door de aanraakbaarheid van de renners. Dat moet hoog in het vaandel blijven staan. Het is en blijft een volkssport waarbij de mensen het bloed, het zweet en de tranen van de renners moeten kunnen ruiken zonder daar entree voor te betalen."

Nieuws
  • Cor Vos