Timo Roosen won NK voor gehandicapte broer: 'Trots dat ik de trui aan hem kan laten zien'

Wout van Aert was geëmotioneerd na zijn titel (zie onder dit artikel), maar ook Timo Roosen maakte het een en ander mee in de privésfeer. Lees hieronder zijn verhaal, of beter gezegd: dat van broer Sjors.

timo roosen
  • Timo Roosen Timo Roosen

De Drentse zanger Daniel Lohues verwoordt het in het nummer 'Elk mens hef zich een kruus te dragen' mooi:

Elk mens die hef zich ‘m kruus te dragen
Opzich bennen die kruuzen precies eben groot
't verschil is; de iene hef der iene van piepschoem
En de ander die hef ‘m van lood

Het is in de provincie van diezelfde Daniel Lohues dat we het kruis van Timo Roosen leren kennen. We gaan het niet op een weegschaal leggen, maar zwaarder dan piepschuim is het sowieso - een understatement. Na het toch wel enigszins verrassend door hem gewonnen NK wielrennen op en rond de VAM-berg in Wijster doet hij zijn verhaal bij het AD.

Het gaat over broer Sjors, tot tweeënhalf jaar geleden ook een wielrenner, maar dan slaat het noodlot toe: op weg naar zijn training bij een Tilburgse wielerclub wordt hij geschept door een taxi. Dwarslaesie. De wielen van zijn fiets ingeruild voor die van een rolstoel. In een fractie van een seconde.

Het heeft er ingehakt bij de hele familie Roosen. "Deze trui is zeker ook voor Sjors. Ik weet dat hij kijkt. Ik ben zo blij dat ik hem hier blij mee heb kunnen maken. In de koers is er niet veel tijd om daar mee bezig te zijn, maar als ik er aan denk overvalt het me. Ik ben trots dat ik deze trui aan hem kan laten zien", aldus een geëmotioneerde Roosen.

Eerder zei Roosen al dat het ongeluk van z'n broer nu een belangrijke motivatie voor hem is. "Wat hem is overkomen is een drijfveer om een tandje harder te gaan. Gewoon ook om er alles voor te blijven doen. Hij kijkt naar de koers, ik wil het hem laten zien. Ergens leef ik ook zijn droom."

In Drenthe was dat een fraaie droom. Het kruis dat de familie Roosen heeft te dragen is vanaf nu een jaar roodwitblauw geschilderd.