Tour | Veel slachtoffers op idioot parkoers, Merlier wint rit

De eerste sprintersrit met een ziedende en gevaarlijke aankomst - en helaas werd er in de rit ook weer veel gevallen, met grote namen bij de slachtoffers.

tim merlier

Met Mathieu van der Poel op een fraaie gele fiets (en natuurlijk in de gele trui) en Ide Schelling in de bolletjestrui trok het peloton na het spektakel van gisteren voor een sprintersrit over 182,9 kilometer van Lorient naar Pontivy - nog steeds in Bretagne.

Maar Schelling droeg de bollen dan wel, hij was niet de rechtmatige eigenaar; die was als bijvangst namelijk ook in het bezit van Mathieu van der Poel gekomen. Dat zinde de Hagenees niet en daarom trok hij voor de derde dag achter elkaar in de aanval, met vier vluchtmakkers.

Nadat hij het benodigde bergpuntje had gesprokkeld liet hij zich terugzakken. Onderttussen werd het peloton opgeschrikt door een zware valpartij, waarbij helaas Robert Gesink betrokken was. De Nederlander moest de strijd staken met een ontwricht gewricht tussen sleutelbeen en schouderblad. Ook Geraint Thomas lag erbij en had pijn; z'n schouder leek uit de kom te zijn, maar hij kon z'n weg vervolgen en keerde terug in het peloton.

Op 10 kilometer voor de streep was het wederom raak en wederom lagen er renners van Jumbo-Visma tegen de grond; het was Primoz Roglic zelf die met een gescheurde broek langs de weg stond. Met hulp van z'n ploeg deed hij er alles aan om weer terug te keren in het peloton. Dat lukte niet; ze bleven steken in een achtergebleven groep.

Dat op hol geslagen peloton greep de vier nog overgebleven vluchters in de kladden: we konden ons op gaan maken voor de eerste sprint van deze Tour de France. Door de dalende lijn ging het in de slotfase razendsnel en was het ook behoorlijk gevaarlijk - ook vanwege de smalle wegen. Vallen dus... Onder meer Pogacar en Démare lagen erbij, net buiten de grens van de 3 kilometer.

Ondertussen moest er ook nog gesprint worden. Mathieu van der Poel gaf er nog een flinke snok aan en zorgde ervoor dat er maar een klein groepje ging sprinten. Dat werd nog wat kleiner toen Ewan en Sagan in volle sprint tegen het asfalt gingen. Daardoor had Tim Merlier vrij spel en won de etappe.

Toen de rook was opgetrokken, verloor Pogacar een handvol seconden en was Roglic met meer dan een minuut aan z'n kapotte broek het grootste slachtoffer onder de klassementsmannen. Kelderman overleefde al het gedoe en blijft in de top van het klassement; Bauke Mollema verloor wat tijd. Richard Carapaz deed de beste zaken (zie onder).

Beelden van de sprint (en de val van Ewan en Sagan)

De top 10 van de dag

De top 10 van het algemeen klassement