Statement Tour de Tietema: geen filmpjes vanuit Frankrijk meer deze Tour

Nadat de ASO enkele filmpjes van de heren van Tour de Tietema van YouTube liet verwijderen, komen ze nu met een statement naar buiten.

tour de tietema

Het was dinsdagavond even schrikken voor Bas Tietema, Devin van der Wiel en Josse Wester van Tour de Tietema; plotseling waren enkele filmpjes niet meer te bekijk op hun veelbekeken YouTube-kanaal. De drie zijn net als de afgelopen jaren in de Tour de France en belichten die op geheel eigen wijze met challenges die ze uit moeten voeren. Met hun leuke filmpjes bereiken ze een heel nieuw, veel jonger publiek voor de wielersport.

Goed voor het wielrennen zou je zeggen. Maar de ASO dacht daar dus anders over. De organisatie achter de Tour de France liet onder andere filmpjes waarin Bas Tietema de Mont Ventoux beklimt op een swapfiets en een wheeliewedstrijd met het Tourpeloton op een Pyreneeëncol resoluut verwijderen - hieronder kun je het duizelingwekkende record van Max Walscheid (174 meter) nog wel zien.

De mannen van Tour de Tietema ontvingen veel steunbetuigingen, maar in de kleine lettertjes van de Tour-accreditatie staat wel dat je geen beelden van de wedstrijd mag maken als je geen rechthebbende bent. Bas, Josse en Devin doen absoluut iets anders dan een wedstrijdverslag maken, dus flauw is het wel, maar de ASO had het recht om filmpjes met beelden van de wedstrijd erin offline te laten halen.

Dat beamen de heren ook in een statement dat ze gisteravond uit lieten gaan (waarschijnlijk om de lieve vrede te bewaren) en ze zeggen ook excuses van de ASO te hebben gekregen voor het offline laten halen van de filmpjes waarin géén wedstrijdbeelden zaten (zoals de swapfietschallenge op de Ventoux).

Verder zullen er deze Tour geen filmpjes meer vanuit Frankrijk gemaakt worden door het drietal. Ze gaan in overleg met de ASO over de toekomst. Hieronder lees je het hele statement.

Nieuws
  • Tour de Tietema